Economia germană a înregistrat o creştere sub aşteptări în trimestrul al doilea

Economia germană a revenit pe creştere în al doilea trimestru al acestui an dar performanţele înregistrate de cea mai importantă economie europeană au fost sub estimările analiştilor, pe fondul blocajelor înregistrare de-a lungul lanţurilor de aprovizionare care au afectat sectorul industrial, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 30 iul. 2021, 12:14
Economia germană a înregistrat o creştere sub aşteptări în trimestrul al doilea

Conform datelor provizorii publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 1,5% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, după o contracţie revizuită la 2,1% în primele trei luni ale anului. În ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 9,2%. În ambele cazuri este vorba de cifre inferioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 2% comparativ cu trimestrul precedent şi un salt de 9,6% în ritm anual.

„Este vorba de o creştere decentă dar ar fi putu fi una mai puternică dacă nu ar fi existat problemele în aprovizionarea cu materiale”, a declarat economistul şef al grupului bancar VP Bank Group, Thomas Gitzel.

Germania a ridicat majoritatea restricţiilor şi analiştii se aşteaptă ca în lunile următoare consumul privat să fie motorul care stimulează revenirea economiei, pe măsură ce gospodăriilor vor începe să cheltuie economiile acumulate în perioada izolării.

Cu toate acestea, încrederea în mediul de afaceri din Germania a fost afectată de îngrijorările provocate de continuarea problemelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea infecţiilor cu coronavirus. Conform celor mai recente date ale barometrului Ifo, încrederea în economia germană a scăzut surprinzător în luna iulie, acesta fiind primul declin înregistrat după luna ianuarie.

După două luni de declin constant, numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 a început să crească în Germanie de la începutul luni iulie, în principal ca urmare a răspândirii variantei Delta, mai contagioase, a coronavirusului. Aproximativ 60% din cei 83 de milioane de locuitori ai Germaniei au primit o doză de vaccin şi puţin peste jumătate dintre ei sunt complet vaccinaţi.

La finele lunii aprilie, Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere pentru acest an până la un avans al PIB de 3,5%. Luna trecută însă, ministrul Economiei, Peter Altmaier, s-a arătat chiar mai optimist, apreciind că Germania ar putea înregistra în acest an o creştere economică de până la 4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...