Economia germană: afacerile sunt bune, atmosfera e proastă

Care sunt aşteptările actorilor economici în germani în 2013? Reprezentanţii unui institut de sondaj i-au chestionat pe reprezentanţii marilor branşe. Concluzia: afaceri bune într-o atmsoferă proastă.
Economica.net - joi, 03 ian. 2013, 14:12
Economia germană: afacerile sunt bune, atmosfera e proastă

Economia germană este bine organizată, mai ales când este vorba despre reprezentarea propriilor interese. Fiecare branşă are câte un grup de lobby, ai cărui membri încearcă să influenţeze deciziile politice.
Asociaţiile şi firmele finanţează şi Institutul pentru Economie Germană din Köln (IW), un institut de cercetare, de orientare economică liberală, apropiat de patronatul german. Directorul institutului, Michael Hüther, chestionează anual starea de spirit a membrilor săi.

Majoritate pesimistă

La prima vedere, rezultatul este dezamăgitor. Fiecare al doilea intervievat este de părere că situaţia se va înrăutăţi în 2013. Ceilalţi nu văd nici o schimbare. Nimeni nu priveşte cu optimism în viitor. „Pentru prima oară din 2009, nici o branşă nu manifestă încredere în îmbunătăţirea situaţiei faţă de anul ce tocmai s-a încheiat.”, afirmă Michael Hüther.

Firmele sunt îngrijorate mai ales de criza datoriilor din zona Euro. Lipsa de încredere nu atrage în mod automat o înrăutăţire a situaţiei la nivelul afacerilor propriu-zise. Doar 11 din cele 46 de branşe intervievate se declară pesimiste, în vreme ce 20 dintre acestea speră în rezultate mai bune la finele lui 2013. Pesimismul nu reflectă întocmai situaţia din economia reală, mai adaugă Hüther. „Indicatorii cu adevărat relevanţi – aşteptările faţă de producţie, investiţiile şi rata de angajare – sunt deosebit de robuste.”

Nemulţumire nejustificată?

Perspective favorabile şi atmosferă proastă – un cadru tocmai bun pentru a intimida solicitările privind creşterile salariale şi pentru a forţa clasa politică să vină în întâmpinarea patronatului. Hüther crede că lipsa optimismului nu este „nejustificată”. „Firmele sunt extrem de atente. Experienţa de la finele anului 2008 şi începutului lui 2009, când economia mondială a stagnat, nu este ştearsă din memoria investitorilor”.

Unsprezece din cele 46 de branşe intervievate prognozează reduceri de personal: printre ele se numără firme din domeniul mineritului, al industriei tipografice, din sectorul bancar şi energetic. Mai ales concernele energetice se plâng de distrugerea renumelui cu concursul politicienilor.

„Guvernul a decis o revoluţie energetică, dar nu este în măsură să o ducă la bun sfârşit.”, explică Hüther, care adaugă că această realitate atrage reticenţa marilor investitori. „În ciuda globalizării, politica este extrem de importantă, pentru că ea decide cadrul de acţiune. De ea depinde succesul la nivel global, cu angajările şi veniturile adiacente.”

Creşteri în industria constructoare de maşini

Ceva mai optimişti decât reprezentanţii companiilor energetice sunt oamenii de afaceri din industria automobilistică, în special constructorii de maşini şi reprezentanţii ramurii electrotehnice. „Industria, motorul conjuctural al economiei germane, este susţinută de bănci şi este robustă. În domeniul construcţiilor de maşini aşteptăm chiar creşteri”, dezvăluie directorului Institutului din Köln.

Ceea ce corespunde prognozei IW: după un început în forţă, 2012 a înregistrat o încetinire a evoluţiilor. 2013 ar putea fi exact invers: un început slab, urmat de evoluţii foarte bune în a doua jumătate a anului. În cifre, Hüther crede că nivelul creşterii economice va atinge 0,7 procente, ceva mai slab decât evoluţia economică înregistrată de economia germană în anul ce tocmai s-a încheiat.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...