Economia Germaniei pune frână. Creştere de 0,3% în trimestrul al doilea

Creşterea economică a Germaniei a încetinit la 0,3% din PIB în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, când s-a plasat la 0,5%, exporturile şi cheltuielile de consum ale populaţiei estompând efectele crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 08:17
Economia Germaniei pune frână. Creştere de 0,3% în trimestrul al doilea

Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg indica un avans de 0,2% pentru trimestrul al doilea.
Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 1%.

Cea mai mare economie europeană pare că a sfidat criza în primele şase luni ale anului, înregistrând creştere economică şi un şomaj aflat la minimul ultimilor 20 de ani. Consumul a fost încurajat de majorarea salariilor.

Germania începe însă să dea semne de vulnerabilitate la criza datoriilor de stat. Cu şapte state din zona euro aflate oficial în recesiune tehnică, cererea pentru bunurile exportate de Germania este tot mai slabă pe principala piaţă de export.

Încrederea mediului de afaceri german în economie a scăzut în iulie pentru cea de-a treia lună consecutiv, iar industria manufacturieră este în contracţie.

Creşterea economică a Germaniei a prevenit în primul trimestru intrarea zonei euro în recesiune, economia celor 17 state stagnând comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, când a scăzut cu 0,3% din PIB.

Economiştii consideră însă că performanţele Germaniei nu vor fi suficiente pentru a împiedica scăderea economiei zonei euro şi în trimestrul al doilea, fiind anticipată o contracţie de 0,2% din PIB.

Comisia Europeană anticipează o contracţie de 0,3% din PIB pentru acest an în zona euro.
Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a majorat în iunie prognoza de creştere economică pentru 2012 de la 0,6% la 1% din PIB, datorită îmbunătăţirii proiecţiilor privind consumul intern.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...