Economia Germaniei se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru – Bundesbank

Economia germană se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru, după ce restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat serviciile şi au dus la încetinirea sectorului construcţiilor, se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 22 mart. 2021, 14:01
Economia Germaniei se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru - Bundesbank

„Măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei sunt mult mai severe în acest trimestru decât în cel precedent. Prin urmare, PIB-ul se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru, în special în domeniul serviciilor”, avertizează Bundesbank.

Creşterea impozitului pe vânzări, care a fost temporar redus anul trecut, a contribuit probabil la un declin substanţial al sectorului construcţiilor în ianuarie. De asemenea, producţia industrială a avut o evoluţie modestă dar comenzile industriale şi exporturile de bunuri au crescut, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere foarte slabă, de 0,1%, în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracţia, în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul, arată datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Cifra anunţată de Destatis este uşor peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca economia Germaniei să stagneze la finalul anului.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia a înregistrat o contracţie cu 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...