Economia Japoniei, în pericol din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est

Disputa teritorială dintre Japonia şi China ar putea duce la contracţia economiei nipone în trimestrul al patrulea şi la o scădere a excedentului contului curent, din cauza declinului exporturilor şi a relaţiilor turistice cu statul chinez, potrivit JP Morgan, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 13:52
Economia Japoniei, în pericol din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est

Conflictul legat de apartenenţa unor insule din Marea Chinei de Est va avea un impact de 0,8 puncte procentuale asupra PIB-ului Japoniei în ultimul trimestru, se arată într-un raport al analiştilor Masaaki Kanno şi Masamichi Adachi.

Cei doi anticipează că economia japoneză se va contracta cu 0,8% faţă de trimestrul al treilea, faţă de stagnarea prognozată anterior.

Cearta pe insulele revendicate de ambele state, cele mai mari economii asiatice, pune în pericol relaţii comerciale de 340 de miliarde de dolari, înaintea unei schimbări de putere în China şi a unor posibile alegeri generale în Japonia, în acest an.

Cei mai afectaţi sunt producătorii de automobile. Companiile nipone au suspendat activităţi de marketing şi au închis fabrici din China, ca urmare a protestelor masive cauzate de decizia statului japonez de a cumpăra mai multe insule nelocuite din Marea Chinei de Est, revendicate şi de China. Livrările Mazda Motor în China, de exemplu, au scăzut luna trecută cu 35%.

„Odată cu creşterea rolului Chinei la nivel mondial, acest stat a devenit tot mai important în comerţul internaţional japonez. Se menţin numeroase incertitudini, iar riscul de escaladare a conflictului nu poate fi exclus, dar presupunem că acesta va scădea odată cu venirea unor noi guverne în cele două ţări”, au scris analiştii JP Morgan.

Morgan Stanley şi BNP Paribas au anticipat deja o contracţie a economiei japoneze în ultimele două trimestre ale acestui an.

Cel mai grav conflict diplomativ dintre cele două ţări după 2005 ar putea accelera scăderea excedentului contului curent al Japoniei, consideră analiştii, anticipând că acesta ar putea să dispară înainte de sfârşitul lui 2014.

Exporturile Japoniei au scăzut cu 5,8% în august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, al treilea declin lunar consecutiv, livrările către China coborând cu 9,9%, iar cele către Uniunea Europeană cu 22,9%.

Vânzările Mitsubishi Motors în China au coborât cu 63% în septembrie, faţă de intervalul similar din 2011, în timp ce livrările Toyota Motor s-au redus în august cu 50%, potrivit publicaţiei Yomiuri.

Disputa a provocat anularea a 40.000 de rezervări pentru cursele All Nippon Airways între Japonia şi China, a anunţat compania luna trecută.

JP Morgan estimează un declin de 70% al numărului de turişti chinezi care vor vizita Japonia în acest trimestru, comparativ cu media înregistrată în primele trimestre din 2011 şi 2012.

Economia Chinei ar putea la rândul ei să fie afectată negativ, fiind posibilă o accelerare a diversificării activităţilor companiilor japoneze în Asia.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...