Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice – studiu

Schimbările climatice provoacă pierderi de mii de miliarde de dolari economiei mondiale, iar ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, potrivit unui studiu publicat marţi, cu câteva zile înainte de conferinţa COP 28 de la Dubai, informează AFP.
AGERPRES - mar, 28 nov. 2023, 11:08
Economia mondială pierde mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice - studiu

Conform studiului realizat de Universitate din Delaware, numai în 2022, la scară mondială schimbările climatice au provocat Produsului Intern Brut mondial o pierdere de 6,3%. Această cifră include atât consecinţele directe ale schimbărilor climatice, asupra agriculturii, energiei sau productivităţii ţărilor, dar şi consecinţele indirecte asupra comerţului şi investiţiilor internaţionale.

„Lumea este mai săracă cu mii de miliarde de dolari din cauza schimbărilor climatice, iar cea mai mare parte din povară cade pe ţările sărace”, spune James Rising, autorul studiului şi profesor la Universitate din Delaware.

Studiul precizează că ponderea non-ponderată a avuţiei mondiale pierdută din cauza schimbărilor climatice este de 1,8%, adică aproximativ 1.500 de miliarde de dolari în 2022.

„Diferenţa dintre cele două cifre reflectă distribuţia inegală a impactului, care se concentrează în ţările cu venituri mici şi regiunile tropicale, care în general sunt mai populate şi au un PIB mai mic”, explică autorii studiului.

În realitate, ţările cele mai puţin dezvoltate sunt expuse unei pierderi medii a PIB-ului, ponderată în funcţie de populaţie, de 8,3%. Cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est şi Sudul Africii cu pierderi ale PIB-ului de 14,1%, respectiv 11,2%.

Pe de altă parte, unele ţări dezvoltate, în special din nordul Europei, au văzut cum PIB-ul lor a crescut ca urmare a schimbărilor climatice. Graţie unor ierni mai călduroase, PIB-ul Europei a crescut cu aproape cinci procente anul trecut. Însă astfel de câştiguri ar putea să se inverseze pe măsură ce verile secetoase contracarează iernile mai blânde.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) va avea loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

Una dintre mizele majore care va fi discutată este adoptarea unui cadru pentru noile fonduri ale Naţiunilor Unite destinate să ajute cel mai sărace ţări să facă faţă consecinţelor schimbărilor climatice, cum a fost decis cu prilejul COP27.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de mașini full electrice cresc în Europa, dar prețurile rămân ridicate
Vânzările de maşini electrice (BEV) au crescut, anul trecut, la nivel european, cu 28%, şi cu peste o treime numai în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu datele din 2022, însă constructorii......
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata ...
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...