1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Companii

Economia României a pierdut peste 11,5 milioane de euro din cauza accidentelor de muncă din anul 2016

În 2016, economia ţării noastre a pierdut peste 11,5 milioane de euro din cauza accidentelor de muncă, arată o statistică a firmei Eurofin Consult, care se bazează pe date oficiale. În această sumă nu sunt însă incluse costurile tratamentelor şi intervențiilor chirurgicale suferite de angajaţi, întârzierile de producție și penalitățile pentru livrările amânate, răspunderea penală a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse, publicitatea negativă a brandului de angajator. "Sumele ar fi fost, în aceste condiții, de cel puțin opt - nouă ori mai mari", spune Daniel Milicescu, expert în Securitate și Protecția Muncii. Milicescu adaugă că ţara noastră e încă departe de o cultură a protecției angajatului, realitate confirmată de cifre. Legislația pune accent în acest moment mai mult pe "producția de hârtii" și mai puțin pe acțiuni consistente de prevenție, spune expertul citat. 

În anul 2016, economia României a pierdut circa 52 de milioane de lei din cauza accidentelor de muncă,  arată o statistică a firmei Eurofin Consult. În această sumă nu sunt însă incluse costurile tratamentelor medicale, întârzierile de producție sau recrutarea și formarea de salariați noi, spun oficialii Eurofin Consult. 

"Cercetarea noastră s-a raportat la ultima statistică europeană disponibilă din domeniu, conform căreia România a înregistrat la nivelul anului 2016 un număr total de 4.424 accidente de muncă. Luând în calcul costul mediu lunar al forței de muncă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică în valoare de 3.493 lei/salariat, am determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de muncă pierdute, a celor aferente unui număr minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implică cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat în sănătatea și securitatea în muncă) și amenda minimă care se aplică, conform legislației în vigoare în astfel de situații", explică Daniel Milicescu, expert în Securitate și Protecția Muncii.

"Am ajuns, astfel, la o sumă totală de peste 11,5 milioane de euro, fără a lua în calcul tratamentele, medicația sau intervențiile chirurgicale, întârzierile de producție și penalitățile pentru livrările amânate, răspunderea penală a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse, nemaivorbind de scăderea moralului salariaților companiei – cu impact direct în productivitate și calitate, creșterea turnover-ului de personal sau publicitatea negativă a brandului de angajator. Sumele ar fi fost, în aceste condiții, de cel puțin opt - nouă ori mai mari"- adaugă Daniel Milicescu.

Costul mediu lunar al forței de muncă în anul 2016

3493 lei per salariat

Medie concediu medical - 15 zile – 66.360 zile de muncă pierdute

10.803.484 lei

Medie spitalizare 4 zile - 4 x 450 lei cazare spital/1 zi  x 4.424

7.963.200 lei

Costuri cu înlocuirea forței de muncă, ore suplimentare

10.803.484 lei

Costuri cu avocații (calculat doar pentru accidentele mortale) - 214 accidente x medie de 5.000 euro/caz

4.975.500 lei

Costuri cu cercetarea accidentului (HR, legal, SSM) medie 10 zile x 4.424

8.443.533 lei

 

Amenzi (suma minimă) - 2000 x 4.424

8.848.000 lei

TOTAL

51.837.201 lei

Sursă informaţii tabel şi calcule: Eurofin Consult.

Sectoarele economiei naționale cu cele mai multe accidente de muncă sunt: comerț cu amănuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, transporturi terestre și transporturi prin conducte, construcții de clădiri, silvicultură și exploatare forestieră, la ultimele trei categorii înregistrându-se și cele mai multe accidente mortale, potrivit celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii. 
Municipiul București, Brașov, Constanța și Sibiu sunt județele cu cele mai multe accidente de muncă, arată statisticile Ministerului de resort.

"Cred că este momentul ca statul român să vină cu soluții concrete pentru încurajarea politicilor active în domeniul sănătăţii și securităţii în muncă (SSM), deoarece suntem încă departe de o cultură a protecției angajatului, realitate confirmată de cifre. Legislația pune accent în acest moment mai mult pe "producția de hârtii" și mai puțin pe acțiuni consistente de prevenție. Pentru o frmă cu doi - trei angajați, completarea fișelor nu este o problemă relevantă, dar pentru angajatorii care au 5.000 de angajați devine o problemă reală. Dacă luăm în calcul și fișele de instruire în domeniul situațiilor de urgență, pe lângă cele de SSM, se adună deja 10.000 de fișe. Durata minimă de completare este de 45 de secunde, rezultă 125 de ore. Dacă luăm în calcul un calendar de instruiri trimestriale, (patru instruiri pe an), ajungem la 500 de ore de muncă pe an doar pentru completarea fișelor. Prin urmare, un angajat ar trebui să muncească aproape trei luni dintr-un an doar pentru aceste hârtii. Dacă luăm în calcul un salariu net de 3.000 de lei, atunci doar costurile salariale directe sunt de aproape 16.000 lei. În plus, în România, legislația din domeniul SSM nu este conectată cu sistemul de asigurări de sănătate, o companie cu niciun accident de muncă plătind aceeași sumă ca o companie care înregistrează astfel de incidente", spune Daniel Milicescu.

Eurofin Consult este o societate românească cu peste 13 ani experienţă în domeniul sănătății și securității în muncă. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO