„Economia României, din ce vedem până astăzi, nu va fi impactată direct masiv. Problema pe care noi o vedem astăzi și la nivelul portofoliului nostru de companii și presupunem că este o problemă generalizată în economie, este impactul indirect. Adică noi nu știm astăzi clienții noștri străini, în special cei din vestul Europei, cât de impactați vor fi de aceste tarife, pentru că noi nu le știm structura lor de expunere pe clienți și mai ales pe clienții din state. Deci nu putem să cuantificăm în acest moment”, a spus Andrei Cionca.
Potrivit acestuia, al doilea efect este o creștere a presiunii produselor chinezești în alte piețe decât SUA și, în aceste condiții, el estimează o schimbare majoră la nivel global și o redistribuire a piețelor.
„Un al doilea efect pe care noi îl vedem este o creștere a presiunii produselor chinezești în celelalte piețe, alte decât Statele Unite, pe care operează și companiile noastre. Adică ne așteptăm ca, de exemplu, în statele din Golf să fie o presiune foarte mare de produse chinezești, pentru că acolo ei vor putea să reruteze din producția pe care ei nu o mai pot descărca sau o pot descărca cu niște tarife foarte mari în Statele Unite. Deci credem că la nivel global va fi o schimbare majoră și cred că asta se discută astăzi sau în spatele a ceea ce vedem noi la televizor, cred că sunt niște calcule foarte precise și niște piețe care astăzi se redistribuie și care pe noi nu ne vor impacta foarte tare, pentru că noi nu suntem direct expuși pe Statele Unite, decât relativ puțin, dar va fi cu certitudine un impact indirect pe care noi nu-l putem astăzi estima din cauza ecranării pe care o avem. Noi suntem ecranați de clienții noștri, nu știm ce fac ei sau care este structura lor de cifră de afaceri”, a explicat Andrei Cionca.
El a spus că, în cazul în care s-ar realiza o măsurătoare, s-ar constata o creștere a gradului de precauție al companiilor. Andrei Cionca a prezentat marți a 12-a ediție a CONFIDEX, un studiu longitudinal pro-business.