Economia Rusiei a avansat cu 3,4% anul trecut, cel mai lent ritm după 2009

Economia Rusiei a avansat anul trecut cu 3,4%, sub aşteptările analiştilor şi cel mai lent ritm după declinul din 2009, preţul record al petrolului nereuşind să compenseze ieşirile de capital de 56,8 miliarde de dolari şi scăderea investiţiilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 16:23
Economia Rusiei a avansat cu 3,4% anul trecut, cel mai lent ritm după 2009

În 2011, economia rusă a înregistrat o creştere de 4,3%. Ministerul rus al Economiei anticipa o creştere a PIB de 3,5%, iar analiştii de 3,6%.

Încetinirea ritmului de dezvoltare creează premizele pentru escaladarea unei retorici între banca centrală şi guvern, preşedintele Vladimir Putin şi membrii de vârf din Executiv exercitând presiuni pentru măsuri monetare de stimulare a economiei.

„Anticipăm mai multe presiuni politice asupra băncii centrale şi noi apeluri publice de pe piaţa financiară şi din partea guvernului pentru relaxarea politicii monetare”, a declarat Julia Ţepliaeva, director pentru cercetări la BNP Paribas în Moscova.

BNP Paribas atribuie încetinirea creşterii economice nivelului scăzut al investiţiilor.

„Potenţialul de dezvoltare după modelul tradiţional orientat către exporturi a fost practic epuizat. Principalul risc nu este extern ci intern”, a afirmat joi premierul Dmitri Medvedev, în şedinţa de guvern.

Încetinirea creşterii economice scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă Rusia, cel mai mare exportator de energie, în condiţiile în care pentru acest an este anticipată o stagnare a preţului petrolului, principalul produs de export al ţării, iar recesiunea din Europa reduce cererea pentru mărfuri.

Investiţiile din Rusia au scăzut în mod neaşteptat în decembrie, faţă de anul precedent, pentru a doua oară în patru luni.

Putin, ales în martie anul trecut pentru un al treilea mandat, a cerut guvernului în luna mai să crească investiţiile la 25% din PIB până în 2015, de la 21% în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...