Economia Rusiei este frânată de secetă şi de scăderea cererii de resurse naturale

Economica.net
12 11. 2012
canicula_soare_seceta_grau_83992800

PIB-ul Rusiei a urcat cu 2,9% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor biroului de statistică din această ţară, creşterea fiind peste cea de 2,8% anticipată de analişti.

Economia a avansat cu 4,9% în primul trimestru şi cu 4% în cel de-al doilea. Ministerul Dezvoltării Economice anticipează pentru acest an un avans al PIB de 3,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mic faţă de 2011.

Încetinirea economiei reprezintă o problemă pentru preşedintele Vladimir Putin, care a revenit în luna mai pentru un al treilea mandat la Kremlin cu promisiunea de a crea milioane de locuri de muncă şi de creştere a investiţiilor.

Seceta a distrus în acest an culturile din sudul şi centrul Rusiei, iar criza din Europa a redus cererea de petrol, gaze şi metale.

„Anticipăm că încetinirea va continua, creşterea va depinde de consum, cu condiţia să nu apară şocuri externe”, a declarat Dmitri Polevoi, economis şef la ING Groep în Moscova.

Vladimir Tihomirov, economist şef la Otkritie Capital în Moscova, consideră că principalul motiv al evoluţiei nesatisfăcătoare a PIB-ului este agricultura, iar al doilea încetinirea activităţilor în industrie.

Rusia, al treilea mare exportator de grâu la nivel mondial, a recoltat în acest an o cantitate de cereale cu 24% mai mică faţă de anul trecut.