Economia Spaniei ar putea înregistra primii doi ani consecutivi de contracţie începând din anii ’50

Recesiunea Spaniei s-a agravat în trimestrul al patrulea mai puternic decât anticipau analiştii, cu o scădere de 0,7% faţă de trimestrul anterior, iar bancherii se aşteaptă ca economia să înregistreze un al doilea an consecutiv de contracţie în 2013, pentru prima dată începând din anii '50.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 13:19
Economia Spaniei ar putea înregistra primii doi ani consecutivi de contracţie începând din anii '50

„Ne aşteptăm ca Spania să înregistreze doi ani consecutivi de declin al PIB pentru prima dată începând din anii ’50”, avertizează banca elveţiană UBS, citată de cotidianul The Guardian.

PIB a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, când declinul a fost de 0,3%, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, potrivit Bloomberg. Contracţia a depăşit prognoza unui declin de 0,6% anunţată săptămâna trecută de Banca Spaniei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, PIB a scăzut cu 1,8% în trimestrul al patrulea şi cu 1,37% pe ansamblul întregului an.

Comisia Europeană a semnalat săptămâna aceasta că ar putea recomanda relaxarea obiectivelor de deficit bugetar ale Spaniei, pentru a patra oară în decurs de un an, întrucât şomajul înregistrat de a patra mare economie a zonei euro a atins un nivel record de 26% la finalul anului trecut.

„Ar trebui să fim precauţi. Contracţia cererii de consum este severă, iar în acest an va urma, probabil, o evoluţie similară”, a declarat Guillaume Menuet, economist la Citigroup.

Citigroup estimează o scădere a PIB de 2,2% în acest an, cu un deficit bugetar de 6,3% şi o rată medie a şomajului de aproape 27%.

FMI a înrăutăţit prognoza economică pentru Spania săptămâna trecută şi se aşteaptă la o contracţie de 1,5% pentru acest an, în contextul unei evoluţii slabe la nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
SUA aprobă vânzarea de rachete către Finlanda
SUA aprobă vânzarea de rachete către Finlanda
Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei pentru un total de 323 de milioane de dolari, a anunţat luni Departamentul de Stat, în contextul în care această......
Drulă: USR va decide probabil la sfârșitul lui 2023 dacă-l va susține pe Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei
Drulă: USR va decide probabil la sfârșitul lui 2023 dacă-l va susține pe Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei
USR va decide probabil spre finalul anului 2023 dacă îl va susţine pe Nicuşor Dan pentru un nou mandat de primar general, ...
Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023. „Perspectivele pe termen scurt s-au înrăutățit”
Ce se va întâmpla cu piața de semiconductori în 2023. „Perspectivele pe termen scurt s-au înrăutățit”
După o perioadă în care lipsa cipurilor amenința să blocheze activitatea în multe domenii, cea mai afectată fiind ...
Cum se pregătesc retailerii de implementarea legislației privind sistemul de returnare-garanție. Cum se va recicla la Carrefour
Cum se pregătesc retailerii de implementarea legislației privind sistemul de returnare-garanție. Cum se va recicla la ...
Retailerul francez Carrefour a demarat deja procedurile de implementare a sistemului de garanție returnare (SGR).