Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima, în urma majorării consumului

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans mai ridicat decât se estima în trimestrul trei din 2021, datele sugerând că redresarea a accelerat în a doua parte a anului, deşi înainte de apariţia variantei Omicron a coronavirusului, transmit Bloomberg şi MarketWatch.
AGERPRES - joi, 23 dec. 2021, 14:41
Economia spaniolă a crescut mai mult decât se estima, în urma majorării consumului

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a crescut cu 3,4% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2,7% previzionată iniţial, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Unii economişti au pus sub semnul întrebării cifrele iniţiale publicate de INE, argumentând că diversele date indică o redresare mai robustă, după declinul record din 2020. Spania a fost una dintre economiile cele mai afectate de pandemie anul trecut, PIB-ul înregistrând o scădere de 11%, scrie Agerpres.

Joi, Institutul Naţional de Statistică a informat că revizuirea în creştere a datelor din trimestrul trei din 2021 vine în urma avansului peste aşteptări al cheltuielilor gospodăriilor şi al exporturilor.

Săptămâna aceasta, FMI a înrăutăţit prognoza privind creşterea PIB-ului Spaniei în 2021 şi în 2022, la 4,6% şi, respectiv, 5,8%, din cauza efectelor pandemiei asupra sectorului serviciilor şi a perturbărilor din lanţurile globale de aprovizionare.

În ritm trimestrial, PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,6% în perioada iulie-septembrie 2021, faţă de o expansiune de 2% previzionată iniţial.

„Întotdeauna am ştiut că datele nu reflectă întregul tablou, după atenuarea considerabilă a restricţiilor în trimestrul trei din 2021 şi a redeschiderii turismului”, a apreciat Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics. Aceasta a adăugat: Revizuirea datelor arată că economia spaniolă încă este cu aproximativ 6% sub nivelul de dinaintea pandemiei, mult sub cifrele din alte economii importante ale zonei euro.

Din cauza restricţiilor, ritmul de creştere al PIB-ului Spaniei ar urma să încetinească în ultimele luni din 2021. „Previzionăm un avans trimestrial al economiei spaniole de doar 1% în perioada octombrie-decembrie 2021, şi de 0,2% în primul trimestru din 2022”, a estimat Debono.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...