Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed

AGERPRES - joi, 04 mart. 2021, 12:48
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului - Fed

Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm modest în primele săptămâni din 2021, optimismul oamenilor de afaceri privind evoluţia din următoarele luni şi cererea pentru locuinţe fiind robuste”, dar pe piaţa forţei de muncă se constată doar o îmbunătăţire lentă, se arată în studiul „Cartea bej”, publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA (Fed), transmit Bloomberg şi Reuters.

Studiul se bazează pe informaţiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed până în 22 februarie, scrie Agerpres.

Îmbunătăţirea perspectivelor economice, pe fondul extinderii programului de vaccinare şi al pachetului de sprijin adoptat recent, a determinat speculaţii pe piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea fi forţată să-şi retragă mai repede decât se estima măsurile de sprijinire a economiei. În ultimele zile, oficialii Fed au respins ideea, arătând spre lista lungă de probleme cu care încă se confruntă economia, de la nivelul ridicat al ratei şomajului la inflaţie.

Accelerarea vaccinării creşte încrederea în economie

Avansul economiei SUA a fost modest în primele două luni din 2021 şi încrederea în rândul oamenilor de afaceri este în creştere, după ce accelerarea vaccinării a îmbunătăţit perspectivele economice, se arată în studiul Fed.

„Cele mai multe districte au raportat o creştere lentă a nivelului angajărilor în primele săptămâni din 2021. Per ansamblu, cei intervievaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire modestă a pieţei forţei de muncă în viitorul apropiat. Creşterea salariilor din multe districte ar urma să persiste în următoarele luni”, apreciază Fed.

Peste două săptămâni va avea loc şedinţa de politică monetară a Fed, într-un moment în care creşte optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează şi economia va înregistra o creştere solidă. Analiştii se aşteaptă ca FOMC – Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise – să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%.

Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, ceea ce „atenuează semnificativ condiţiile financiare şi furnizează sprijin substanţial economiei”, a declarat luna trecută preşedintele Fed, Jerome Powell. Acesta a apreciat că redresarea economiei americane rămâne „inegală şi departe de a fi completă” şi va mai dura „o anumită perioadă de timp” înainte ca Rezerva Federală a SUA să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta ţara să-şi revină.

Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească şi alte instrumente şi programe pentru a accelera redresarea pieţei forţei de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...