Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed

AGERPRES - joi, 04 mart. 2021, 12:48
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului - Fed

Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm modest în primele săptămâni din 2021, optimismul oamenilor de afaceri privind evoluţia din următoarele luni şi cererea pentru locuinţe fiind robuste”, dar pe piaţa forţei de muncă se constată doar o îmbunătăţire lentă, se arată în studiul „Cartea bej”, publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA (Fed), transmit Bloomberg şi Reuters.

Studiul se bazează pe informaţiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed până în 22 februarie, scrie Agerpres.

Îmbunătăţirea perspectivelor economice, pe fondul extinderii programului de vaccinare şi al pachetului de sprijin adoptat recent, a determinat speculaţii pe piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea fi forţată să-şi retragă mai repede decât se estima măsurile de sprijinire a economiei. În ultimele zile, oficialii Fed au respins ideea, arătând spre lista lungă de probleme cu care încă se confruntă economia, de la nivelul ridicat al ratei şomajului la inflaţie.

Accelerarea vaccinării creşte încrederea în economie

Avansul economiei SUA a fost modest în primele două luni din 2021 şi încrederea în rândul oamenilor de afaceri este în creştere, după ce accelerarea vaccinării a îmbunătăţit perspectivele economice, se arată în studiul Fed.

„Cele mai multe districte au raportat o creştere lentă a nivelului angajărilor în primele săptămâni din 2021. Per ansamblu, cei intervievaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire modestă a pieţei forţei de muncă în viitorul apropiat. Creşterea salariilor din multe districte ar urma să persiste în următoarele luni”, apreciază Fed.

Peste două săptămâni va avea loc şedinţa de politică monetară a Fed, într-un moment în care creşte optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează şi economia va înregistra o creştere solidă. Analiştii se aşteaptă ca FOMC – Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise – să menţină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%.

Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare, ceea ce „atenuează semnificativ condiţiile financiare şi furnizează sprijin substanţial economiei”, a declarat luna trecută preşedintele Fed, Jerome Powell. Acesta a apreciat că redresarea economiei americane rămâne „inegală şi departe de a fi completă” şi va mai dura „o anumită perioadă de timp” înainte ca Rezerva Federală a SUA să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta ţara să-şi revină.

Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească şi alte instrumente şi programe pentru a accelera redresarea pieţei forţei de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 de lei
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 ...
Companiile riscă amenzi de până la 60.000 de lei în cazul în care folosesc în mesajele lor publicitare, inclusiv pe site-urile lor de prezentare sau pe paginile de social media, anumite......
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea ...
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură ...
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...