Economiştii protestează împotriva numirii unui fost director al BNP Paribas la conducerea Băncii Centrale a Franţei

Peste 140 de economişti francezi importanţi au protestat faţă de numirea lui Francois Villeroy de Galhau, fost bancher la BNP Paribas, la conducerea Băncii Centrale a Franţei, avertizând că există un conflict de interese, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 20:47
Economiştii protestează împotriva numirii unui fost director al BNP Paribas la conducerea Băncii Centrale a Franţei

Economiştii, majoritatea profesori universitari, au scris un material apărut marţi în publicaţia franceză ‘Le Monde’, în care explică faptul că Francois Villeroy de Galhau este un expert bancar foarte bun, însă activitatea sa anterioară riscă să pună în pericol independenţa sa la Banca Centrală a Franţei.

‘Este o iluzie deplină să spui că cineva poate lucra pentru industria bancară şi câteva luni mai târziu să-şi asume reglementarea acestui sector cu imparţialitatea şi independenţă totală’, susţin economiştii.

Villeroy de Galhau, în vârstă de 56 de ani, a fost unul dintre cei doi directori operaţionali ai BNP Paribas, cea mai mare bancă din zona euro după active, până în aprilie, când a demisionat, pentru a realiza un raport guvernamental privind finanţarea investiţiilor corporate.

Preşedintele Francois Hollande l-a nominalizat săptămâna trecută pe Francois Villeroy de Galhau pentru funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Franţei. Dacă Parlamentul aprobă numirea lui Villeroy la conducerea instituţiei, acesta va prelua funcţia la 1 noiembrie, când expiră mandatul actualului guvernator, Christian Noyer.

Villeroy va deveni membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Economiştii, printre care se află şi expertul Thomas Piketty şi fostul economist şef al Băncii Mondiale Francois Bourguignon, au cerut parlamentarilor să respingă numirea lui Francois Villeroy de Galhau în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Franţei.

Economiştii au explicat că există alţi candidaţi cu o calificare ridicată, care nu prezintă riscul unui conflict de interese, în mod special Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

În 2014, BNP Paribas a primit o amendă record, de 8,9 miliarde de dolari, în urma acuzaţiilor venite din partea autorităţilor SUA cu privire la încălcarea sancţiunilor aplicate Iranului, Sudanului şi Cubei.

Alţi posibili candidaţi la conducerea Băncii Centrale a Franţei au fost Laurence Boone, consilierul economic al preşedintelui francez, şi Claire Waysand, care conduce echipa ministrului francez de Finanţe, Michel Sapin.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...