ROBOR la trei luni ajunge la 5,90% – 6% în luna iunie – previziuni ale economiştilor şefi ai băncilor comerciale

Economiştii şefi ai băncilor comerciale văd ROBOR-ul la trei luni la 5,90% - 6% din luna iunie, în condiţiile în care dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%. Atât economistul şef al BCR, cât şi cel al ING Bank, sunt convinşi că după iunie, dacă nu chiar din iunie, indicatorul ROBOR va creşte. Peste aşteptări.
Gabriela Ţinteanu - mar, 19 apr. 2022, 22:01
ROBOR la trei luni ajunge la 5,90% - 6% în luna iunie - previziuni ale economiştilor şefi ai băncilor comerciale

Economiştii şefi ai băncilor comerciale văd ROBOR ul la trei luni la 5,90% – 6% din luna iunie, în condiţiile în care dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%.

„Din a doua parte a anului ne aşteptăm ca ROBOR la 3 luni să ajungă la 6%”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economis şef al BCR, este de părere că nivelul ROBOR la 3 luni „va ajunge la 5,90%, fiind împins de rata dobânzii cheie care va continua să crească şi de rata dobânzii Lombard (n.r. – dobânda la care băncile comerciale se pot împrumuta de la BNR, în caz de necesitate).

În acest context, Ciprian Dascălu apreciază că dobânda cheie va merge către 4,5% în acest an, ceea ce estimează şi Valentin Tătaru, iar dobânda Lombard va merge către 5,5%.

Până acum majorarea indicelui ROBOR la trei şi şase luni a dus, în medie, la majorarea ratei lunare la un credit ipotecar în lei cu 300 de lei pe lună. Așadar, în perioada următoare, mai aşteptăm nişte majorări lunare de circa 200 de lei.

Acum o lună, economiştii şefi erau de părere că, „majorarea accelerată a indicelui ROBOR pe termen lung (la trei şi șase luni) indică faptul că piaţa se aşteaptă ca modificările operate de BNR asupra dobânzii de politică monetară să se facă de acum încolo într-un pas de 50 de puncte de bază faţă de 25 de puncte de bază ca până acum. La mijlocul anului nu este exclus să vedem un ROBOR de 5%, ceea ce ar corespunde unei dobânzi BNR de 4%. În funcţie de evoluţia războiului şi a inflaţiei, aceasta ar putea creşte chiar mai mult până la sfârşitul anului”, arată Adrian Codîrlaşu, vicepereşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari şi al CFA România.

Citește pe această temă: 

La mijlocul anului am putea avea un ROBOR de 5%, ceea ce corespunde unor aşteptări de 4% pentru dobânda BNR – Codîrlaşu, CFA

 

ROBOR  la trei luni a rămas la 4,70%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă. Pe 12 aprilie 2022, ROBOR 3M  a ajuns la cea mai ridicată valoare din 10 aprilie 2013 şi până acum (4,71%).

ROBOR la şase luni a crescut la 4,86%, faţă de 4,82%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 1o iunie 2013 şi până acum (4,84%).

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Banca Națională a României a majorat, pe 5 aprilie 2022, dobânda de politică monetară cu 0,5%, până la 3%. BNR arată, astfel, că este dispusă să își folosească toate armele în lupta cu inflația, în condițiile în care majorarea este dublă față de pașii făcuți anterior, când banca centrală a crescut dobânda cu câte 0,25%. Până la final de an, anticipează analiștii, BNR va mai face astfel de pași, fiind foarte probabil ca dobânda să se ducă și peste 4,5%, în contextul inflamării inflației, mai ales pe fondul creșterii prețurilor pentru energie și combustibili.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Maximescu, OMV Petrom: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie
Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi sperăm ca, până la finele lunii octombrie, să primim şi autorizaţie de construcţie, a declarat, joi,......
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Registrul Comerţului – Sindicaliştii ameninţă cu greva generală, dacă nu le sunt soluţionate revendicările
Sindicaliştii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) vor strânge semnături în perioada imediat următoare ...
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO
Eviden, parte din grupul Atos, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au ...
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat OUG pentru majorări salariale de 10% la unele categorii de bugetari
Guvernul a adoptat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% pentru anumite categorii ...