Economiştii sfătuiesc Germania să reformeze aşa numita frână a datoriilor

31 01. 2024
Germania

Urmărind carierele a 30.000 de persoane cu înaltă calificare care doreau să vină în Germania ca lucrători migranţi începând din august 2022, OCDE a remarcat că, de-a lungul timpului, dorinţa lor de a se muta în această ţară a crescut mai degrabă decât să scadă.

Aproximativ 92% dintre participanţii la sondaj trăiau în străinătate şi erau încă interesaţi să se mute în Germania, adaugă OCDE.

Cu toate acestea, persoanele care s-au mutat deja în Germania au raportat mai multă discriminare decât se aşteptau înainte de a veni.

„Sunt raportate experienţe de discriminare, în special când se caută cazare şi în public”, a declarat Thomas Liebig de la OCDE.

Mai mult de jumătate dintre respondenţii care au reuşit să se mute în Germania au spus că au fost supuşi discriminării ca urmare a originii lor când au încercat să închirieze sau să cumpere un apartament sau o casă.

Teama a fost mai redusă, în jur de o treime, pentru cei care nu au făcut încă tranziţia.

Aproximativ 37% dintre respondenţi au raportat de asemenea incidente de discriminare în timpul vizitelor la restaurante sau magazine.

Economia Germaniei depinde în mare măsură de muncitorii străini, ceea ce este evidenţiat de ultimele cifre ale Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a ţării.

Cifrele pentru noiembrie au arătat că o creştere de 0,6% a numărului de angajaţi supuşi contribuţiilor la asigurările sociale, la 35,1 milioane, s-a datorat în principal lucrătorilor din ţări din afara Uniunii Europene.

„Acest lucru se aplică şi dacă excludem ţările refugiaţilor, cum ar fi Ucraina, Siria şi Afganistan. Este probabil ca această tendinţă să continue”, a declarat Andrea Nahles, preşedinte al Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.