1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Companii

EDF, aproape de un contract de 14 mld. lire pentru construcţia a două reactoare în Marea Britanie

Gigantul francez Electricite de France este aproape de un acord cu guvernul britanic pentru construcţia şi operarea a două reactoare nucleare pe coasta de vest a Marii Britanii, proiect estimat la aproximativ 14 miliarde de lire sterline, au declarat pentru MarketWatch surse apropiate discuţiilor.

14 oct, 2013 | Mediafax

Cele două părţi au convenit preţul garantat minim la care EDF va putea vinde energia produsă de noile reactoare, potrivit uneia dintre surse.

Secretarul pentru energie din guvernul britanic, Ed Davey, a declarat duminică pentru BBC că executivul este "extrem de aproape" de un acord cu EDF.

Discuţiile dintre Marea Britanie şi EDF sunt considerate într-un moment de cotitură, având în vedere incertitudinea privind viitorul industriei energiei nucleare în Europa într-o perioadă marcată de de scăderea preţului gazului natural şi de recesiunea prelungită.

Autorităţile birtanice sprijină propunerea EDF de a construi două reactoare nucleare la centrala de la Hinkley Point, în comitatul Somerset (sud-vest), considerând că este necesară creşterea capacităţii de producţie de energie în paralel cu reducerea emisiilor poluante.

Convenirea preţului garantat minim de vânzare a electricităţii produse la noile reactoare este de importanţă capitală pentru trecerea proiectului în faza de execuţie. Un acord în acest sens ar contribui totodată la atragerea mai multor invetitori care să participe la finanţarea proiectului şi să preia din riscuri, potrivit surselor citate.

Una dintre surse a precizat că preţul garantat va fi de aproxiamtiv 90-95 lire pe MWh.

EDF a cerut un preţ minim garantat de 95 lire pe MWh, în timp ce guvernul a încercat să obţină un compromis la 80-85 lire pe MWh, potrivit surselor.

Totodată, EDF este aproape de un parteneriat cu grupul chinez China Guangdong Nuclear Power Holding Co., care ar urma să fie semnat în următoarele zile după aproape un an de negocieri. Davey a afirmat, pentru BBC, că a discutat cu investitori chinezi privind investiţii în energie nucleară în Marea Britanie.

"Este foarte posibil să avem o investiţie chineză masivă, nu numai în energie nucleară, ci în mai multe sectoare", a afirmat ministrul.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO