EDP avertizează că planul de a instala 1.000 MW noi în România va avea de suferit dacă statul continuă cu suprataxarea și suspendă plata certificatelor verzi

17 03. 2022
EDPR
EDPR

“Orice investitor are nevoie de un mediu legislativ predictibil. Cu siguranță avem nevoie de stabilitate pe termen lung pentru orice plan viitor de investiții. Suntem conștienți de contextul extraordinar pe care îl trăim în prezent, cu un impact deosebit asupra sectorului energetic, în care toate părțile interesate – inclusiv EDPR – vor trebui să fie constructive în găsirea de soluții echilibrate pentru a atenua efectele acestei crize”, arată reprezentanții EDPR.

“Dorim să investim în România pentru a ajuta sistemul să crească în surse regenerabile și avem peste 1000 MW de proiecte de energie regenerabilă în România. Pentru că țara are nevoie de noi capacități de producție pentru independența si securitatea sa energetică! Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru fiecare investitor există o nevoie reală de predictibilitate pe termen lung.

Măsuri precum extinderea aplicabilității supraimpozitării și suspendarea schemei de sprijin cu certificate verzi care nu țin cont de costurile reale și efective ale companiilor vor duce la pierderi relevante și vor descuraja investitorii”, mai arată reprezentanții companiei.

Declarația oficialilor companiei survine în contextul în care, în noua OUG cu măsurile care se vor aplica în piețele de energie și gaze, producătorii de energie vor ontinua să fie supraimpozitați cu 80% peste prețuri de 450 de lei/MWh încă un an de zile, în contextul în care inițial s-a spus că această suprataxă este valabilă până la 31 martie 2022. De asemenea, sunt discuții pentru ca, tot pentru un an de acum încolo, plata certificatelor verzi să fie suspendată.

Întâlnire cu Ciucă

În 16 martie, premierul Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanții EDPR. „Guvernul susține accelerarea eforturilor, la nivel național, orientate spre dezvoltarea sustenabilă a capacităților de producție a energiei și sprijină investitorii care contribuie la această abordare strategică”, a afirmat prim-ministrul, în cadrul întâlnirii, potrivit unui comunicat al Guvernului emis cu acea ocazie.

Reprezentanții grupului EDP Renewable au menționat că cele 750 de milioane de euro investite până acum în România au permis dezvoltarea unor proiecte majore de energie verde, cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW.  Grupul a anunțat, cu acest prilej, că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la încă 1.000 de MW.

“În cadrul dialogului, a fost subliniată nevoia unui cadru care să permită stabilitate, predictibilitate și sustenabilitate acestor proiecte dedicate obținerii independenței energetice, prin folosirea resurselor regenerabile, precum cele solare și eolienne”, mai arată comunicatul Executivului.

Subsidiara EDP Renewables este prezentă şi în România unde are un portofoliu de 521 MW, din care 471 MW sunt pe energia eoliană. EDP Renewables este al treilea cel mai puternic investitor în sectorul energiei verzi din România, după CEZ (600 MW) şi Enel. EDP este și singura companie care deține unități de stocare în România, două baterii de câte 1 MW.