EDP instalează a doua unitate de stocare a energiei din România, și prima conectată la un parc fotovoltaic

EDP, compania portugheză care a montat prima baterie din România, a instalat-o și pe a doua. Dacă prima era conectată la un parc eolian, aceasta este conectată la un parc fotovoltaic pe care îl operează în România. Fiecare unitate de stocare are câte un MW.
Mihai Nicuţ - mie, 04 dec. 2019, 09:17
EDP instalează a doua unitate de stocare a energiei din România, și prima conectată la un parc fotovoltaic

EDP Renewables S.A. (EDPR) , unul dintre liderii din domeniul energiei regenerabile și unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană la nivel mondial, a pus în funcțiune, în cadrul centralei electrice fotovoltaice (PV) de la Băilești, un sistem tip acumulator de stocare a energiei (BESS), potrivit unui comunicat al companiei.

“Acest sistem reprezintă prima unitate de stocare a energiei (aparținând companiei) care este conectată la o centrală electrică fotovoltaică (PV); compania a mai montat o astfel de unitate în trecut, conectată însă la un parc eolian, în aceeași țară. În momentul în care energia este produsă în exces, sistemul încarcă acumulatorul, iar atunci când producția este sub nivelul minim anticipat, energia stocată în acumulator este cea furnizată către consumatori”, arată comunicatul.

Compania nu spune care este capacitatea bateriei, dar, potrivit unei discuții mai vechi cu CEO-ul companiei portugheze, João Manso Neto, care a fost prezent în România recent, este vorba tot despre un MW, ca și în cazul primei baterii, conectată la parcul eolian Cobadin.

„Acest proiect reprezintă un pas înainte în ceea ce privește modernizarea sistemelor de stocare a energiei. Este o descoperire care revoluționează piața energiei, deoarece transformă sursele de energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană și solară, în surse de energie disponibile în mod constant, făcându-le mult mai eficiente și mai fiabile”, a declarant Duarte Bello, director general de operațiuni al EDP Renewables EU&BR, în comunicat.

“În acest sens, sistemul de stocare a energiei din cadrul centralei electrice de la Băilești este remarcabil în principal datorită instalării sale prin racord direct (c.c.), lucru care minimizează pierderile de energie în cadrul procesului de încărcare și adaugă noi funcționalități care îmbunătățesc performanța, inclusiv recuperarea în urma penelor de curent, precum și captarea energiei la tensiuni joase sau în zilele noroase.

În acest scop, EDPR a instalat un sistem inovator de conversie a energiei care conectează panourile fotovoltaice și acumulatorii cu curent continuu (c.c.) la un transformator cu curent alternativ (c.a.) și un acumulator litiu-ion, precum și un sistem care monitorizează întregul proces”, mai arată comunicatul.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider la nivel mondial în domeniul energiei regenerabile, ocupând locul patru în topul celor mai mari producători de energie eoliană din lume. Compania este prezentă în acest moment pe 14 piețe internaționale (Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Franța, Grecia, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și SUA).

Energias de Portugal, S.A. („EDP“), acționarul principal al EDPR, este o companie producătoare de energie la nivel mondial și un lider în ceea ce privește crearea de valoare, inovații și durabilitate. EDP a fost inclusă în indicele Dow Jones Sustainability Index timp de 12 ani consecutivi.

EDP Renewables a investit în total un miliard de euro în România, este prezentă de zece ani pe piața locală, și are 520 MW instalați în regenerabile aici.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...