EDPR a înregistrat anul trecut un profit net de 655 de milioane de euro, în creștere cu 18%

EDP ​​Renewables, al patrulea producător mondial de energie regenerabilă, raportează că a realizat un profit net de 655 de milioane de euro în 2021, cu 18% mai mult decât în ​​anul precedent. Portofoliul administrat de companie la finalul anului 2021, însumează 13,6 GW, din care 12,5 GW sunt consolidați și 1,1 GW capitaluri proprii consolidate (Spania, Portugalia, SUA și Offshore).
Ion Dobreanu - mie, 16 feb. 2022, 17:56
EDPR a înregistrat anul trecut un profit net de 655 de milioane de euro, în creștere cu 18%

În întregul an 2021, EDPR a adăugat un total de 2.584 MW de capacitate energetică eoliană și solară, din care 2.273 MW consolidate complet, în special 682 MW în Europa, 1.204 MW în America de Nord, 359 MW în Brazilia și 28 MW în APAC, se specifică în comunicatul transmis de companie.

Capitalul propriu consolidat a crescut cu 311 MW pe fondul proiectelor offshore care au intrat în exploatare. Aceste cifre reflectă progresul companiei către obiectivul său de a atinge o creștere de 20 GW până în 2025.

Urmându-și strategia de rotație a activelor în Statele Unite, EDPR a încheiat cu succes vânzarea unei participații de 80% din portofoliul eolian operațional de 405 MW, vânzarea a unei participații de 80% dintr-un proiect solar de 200 MWac și vânzarea unui pachet de 100% acțiuni dintr-un proiect eolian B&T de 302 MW. În Europa, EDPR a încheiat cu succes vânzarea unui portofoliu eolian de 221 MW în Portugalia. Per total, variația netă a portofoliului consolidat al EDPR a fost de +1.411 MW.

La data de 21 decembrie, EDPR avea 1,8 GW de capacitate în proces de dezvoltare, din care 1.592 MW eolian onshore și 232 MW solar.

În acest an, EDPR a produs 30,3 TWh de energie electrică curată (+6% YoY), economisind 18 Mt de emisii de CO2. Evoluția YoY beneficiază de creșterea capacității din ultimele 12 luni împreună cu o resursă regenerabilă destul de stabilă.

„În ciuda contextului dificil în care a trebuit să funcționăm în 2021, EDPR a înregistrat o creștere record. Aceste cifre reflectă progresul nostru constant în atingerea obiectivelor stabilite în planul strategic. Prezența noastră internațională puternică, împreună cu o strategie solidă de dezvoltare a afacerii și o echipă reînnoită și devotată de management, ne plasează într-o poziție privilegiată de a continua ca lideri globali”, a declarat Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP și EDP Renewables,

Rezultate financiare

EDPR a raportat venituri totale de 1,758 de miliarde de euro în 2021, cu 2% mai mari decât în anul precedent. Este de remarcat faptul că impactul capacității suplimentare MW (+198 milioane EUR pe an), împreună cu prețul mediu de vânzare mai ridicat (+33 milioane EUR pe an; ex-Sell-down), nu au fost decalate de resursa regenerabilă ușor mai mică (-12 milioane EUR pe an), de tranzacții de vânzare în jos sau de traducere valutară nefavorabilă.

EBITDA a însumat 1,760 de miliarde de euro (+6% YoY) și EBIT 1,151 de miliarde de euro (+9% YoY), în principal, determinate de câștiguri de capital mai mari, parțial compensate de performanța de top din America de Nord, pe fondul evenimentului meteorologic unic din SUA din primul trimestru, o resursă regenerabilă în medie mai mică în SUA și traducere valutară nefavorabilă.

Începând cu 21 decembrie, datoria netă a companiei a însumat 2,935 de miliarde de euro, reflectând strategia de investiții compensată de majorarea de capital primită în aprilie și veniturile din rotația activelor.

Despre EDP Renewables

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile și al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. Cu o dezvoltare certă, active de primă clasă și capacitate operațională de lider de piață, EDPR a cunoscut o dezvoltare excepțională în ultimii ani și este prezentă pe 26 piețe internaționale din Europa, America Latină, America de Nord și Asia*.

EDP, acționarul principal al EDPR, este o companie energetică globală și lider în crearea de valoare, inovare și sustenabilitate. EDP ​​a fost inclus în indicele de Sustenabilitate Dow Jones timp de 14 ani consecutiv și a fost recent recunoscut ca fiind cea mai sustenabilă utilitate electrică din lume în indicele Dow Jones.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...