EDPR raportează un profit de 265 de milioane de euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă din 2021

EDP Renewables (Euronext: EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie din lume, raportează că a realizează un profit net de 265 milioane de euro în prima jumătate anului 2022, cu 87% mai mult ca anul trecut. De asemenea performanța pozitivă este reflectată de EBITDA cu 976 de milioane de euro, în creștere cu 49% față de anul trecut și EBIT care este de 640 de milioane de euro, cu 76% mai mult față de anul trecut.
Ion Dobreanu - mie, 27 iul. 2022, 16:47
EDPR raportează un profit de 265 de milioane de euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă din 2021

Rezultatele operaționale au evoluat pozitiv în prima jumătate a anului. Această performanță este susținută de o creștere cu 16% a capacității de generare și a fost determinată de capacitatea adițională instalată și de resurse regenerabile mai puternice. De asemenea, EDPR a atins o capacitate record aflată în construcție de 3,2 GW la data de 22 iunie (cu 1,8 GW eolian și 1,3 GW solar), pe baza unor noi capacități de producție care vor fi adăugate în 2022 și 2023.

Capacitatea instalată a atins 13.8 GW (cu 1.2 GW față de aceeași perioadă a anului trecut), unde Europa și America de Nord reprezintă respectiv 40% și 51% din portofoliu. EDPR are acum o tehnologie de producție mai diversificată cu 12.2 GW eolian onshore, 1.3 GW de energie solară și 1.5 GW de energie eoliană brută offshore în operație.

În ultimele 12 luni EDPR a adăugat 2,5 GW de capacitate de producție. Urmare a finalizării tranzacțiilor de rotație a asseturilor în Statele Unite și în Portugalia în a doua jumătate a lui 2021 și în Portugalia și Spania în prima jumătate a lui 2022, capacitatea netă comparată cu anul trecut a crescut cu 1,2 GW. În primul semestru din 2022, capacitatea de producție adăugată a atins 0.6 GW, determinată în principal de integrarea cu succes a activelor Sunseap în APAC, care reprezintă acum 3% din portofoliul EDPR. Rotația activelor s-a ridicat la 0,3 GW în Europa.

EDPR a generat 17,8 TWh de energie curată în primul semestru din 2022 (o creștere de 16% față de anul trecut), economisind 11 milioane de tone de emisii de CO2, din care producția din Europa a reprezentat 36% în timp ce America de Nord a adus 57%. Producția din Europa a crescut cu 10% față de anul trecut, datorită unei capacități instalate mai mare și din stabilitatea resurselor regenerabile. În America de Nord, producția este în creștere cu 12% interanual, reflectând o mai bună folosire a resurselor regenerabile în SUA și Canada. În America de Sud, producția a crescut cu 111% față de anul precedent, datorită capacității instalate mai mari în Brazilia, parțial compensată de resursele regenerabile mai reduse.

În primul semestru de 2022, compania a atins un factor de încărcare de 33% (în creștere cu 2 puncte procentuale interanual), reflectând un indice al surselor regenerabile de energie cu 2% mai mare decât factorul de capacitate brut mediu pe termen lung considerat anterior (în creștere cu 7 puncte procentuale interanual).

„În ciuda complexității contextului actual, am continuat să urmărim foaia de parcurs stabilită în planul nostru strategic 2021-2025. Rezultatele operaționale solide înregistrate în prima jumătate a anului, împreună cu creșterea capacității noastre instalate, precum și capacitatea record aflată în construcție, sunt o reflectare fidelă a rezistenței și forței companiei. De asemenea, am obținut o performanță financiară puternică, cu o creștere semnificativă, în amprenta noastră globală, nu doar în venituri, dar și în profitul net. Vom continua să aducem valoare pentru partenerii noștri și pentru societate în ansamblu”, a declarat Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP Renewables.

Rezultatele financiare

EDPR a înregistrat venituri de 1,237 de milioane de euro (o creștere de 45% față aceeași perioadă a anului trecut), adică cu 381 de milioane de euro în creștere față de anul precedent. Prețul mediu de vânzare a crescut cu 27% față de anul trecut, în principal din cauza prețurilor de piață mai mari din Europa și a impactului actualizării cadrului de reglementare spaniol.

Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 134 de milioane de euro (6 milioane de euro mai puțin interanual), în principal legate de tranzacțiile de rotație a activelor încheiate în Polonia și Spania. În contextul creșterii continue a EDPR, costurile operaționale (Opex) au totalizat 463 de milioane de euro (în creștere cu 132 de milioane de euro interanual), și au în vedere costurile inițiale pentru a susține creșterea așteptată pentru următorii ani. În termeni comparabili, Core Opex per MW mediu ajustat de costurile offshore, one-off, taxele de servicii și forex au crescut cu 15% față de anul trecut.

În primul semestru al 2022, EBITDA a însumat 976 de milioane de euro (creștere cu 49% interanual), iar EBIT a fost de 640 de milioane de euro (creștere cu 76% interanual), susținut de performanța la cel mai înalt nivel. Cheltuielile financiare nete au crescut la 185 de milioane de euro (în creștere cu 74 de milioane de euro interanual), comparația an de an fiind afectată de datoria mai mare, valută și deconsolidarea TEI.

La rândul său, profitul net a însumat 265 de milioane de euro (creștere cu 87 de milioane de euro interanual) fiind parțial compensat de costuri financiare mai mari și de interesele care nu sunt controlate la 120 de milioane de euro (creștere cu 87 de milioane de euro interanual, în conformitate cu creșterea profitului net), ca urmare a performanței pozitive de top în portofoliul NCI.

În ceea ce privește datoria netă, în iunie 2022, aceasta a însumat 5.234 milioane de euro (în creștere cu 2.300 de milioane de euro față de decembrie 2021), reflectând, pe de o parte, creșterea puternică a investițiilor din această perioadă, inclusiv achiziția Sunseap, și schimburile valutare și pe de altă parte, generatorii de active și strategia de rotație a activelor.

Datoriile parteneriatelor instituționale au însumat 1.532 milioane de euro (plan fix față de decembrie 2021), reflectând beneficiile captate de proiecte.

Despre EDP Renewables (EDPR)

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezență în 26 de piețe din Europa, America de Nord, America de Sud și Asia. Cu sediul central în Madrid, Spania și cu birouri regionale în Houston, São Paulo și Singapore, EDPR are un puternic portofoliu de dezvoltare, active de primă clasă și capacitate operațională de lider de piață în domeniul energiei regenerabile. Acestea includ eoliene onshore, campuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) și tehnologii comeplementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei și hidrogen verde.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...