EDPR raportează un profit net de 66 de milioane de euro în trimestrul I din 2022, în creștere cu 75%

Compania EDP Renewables, al patrulea producător de energie regenerabilă din lume, anunță că a realizat un profit net de 66 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2022, cu 75% mai mult față de anul trecut. Această cifră a fost parțial afectată, printre altele, de taxe mai mari, finanțe și dobânzi greu de controlat. EDPR deține în prezent un portofoliu de active operaționale însumând 14 GW, dintre care 13 GW consolidați integral și 1,1 GW capitaluri proprii consolidate (Spania, Portugalia, SUA, APAC și Offshore).
Ion Dobreanu - joi, 05 mai 2022, 17:55
EDPR raportează un profit net de 66 de milioane de euro în trimestrul I din 2022, în creștere cu 75%

Pentru T1 2022, EDPR a adăugat un total de 465 MW de capacitate eoliană și solară, din care 450 MW consolidați integral, în special 46 MW în Europa, 3 MW în America de Nord și 401 MW în Asia-Pacific (APAC). Capitalul propriu consolidat a crescut cu 15 MW datorită noilor proiecte solare în APAC. Capacitatea adăugată s-a realizat prin integrarea cu succes a activelor Sunseap din APAC, care reprezintă acum 3% din portofoliul EDPR. De asemenea, în martie 2022, EDPR avea în construcție o capacitate ce însumează 2,4 GW, dintre care 1,569 MW erau legați de sisteme eoliene onshore și 805 de tehnologie solară.

În perioada T1, EDPR a produs 9,2 TWh de energie electrică curată (în creștere cu 14% față de T1 2021), economisind 6 milioane de tone de emisii de CO2. Această evoluție față de același trimestru al anului trecut, beneficiază de mărirea capacității din ultimele 12 luni împreună cu o resursă regenerabilă mai mare.

EDPR a atins un factor de încărcare de 35% (cu un punct procentual mai mare decât anul financiar precedent), reflectând un indice al surselor regenerabile de energie cu 2% mai mare decât factorul de capacitate brut mediu preconizat pe termen lung (în creștere cu 5 puncte procentuale față de T1 2021).

„Rezultatele reflectă creșterea noastră solidă și poziționarea noastră puternică ca lider pe piața globală. Acum avem platforme în toate regiunile cheie de creștere, echipa noastră a devenit mai puternică și mai coerentă, iar 50% din capacitatea vizată de planul nostru strategic pentru 2021-2025 a fost asigurată. Suntem pregătiți să continuăm tranziția energetică”, a declarat Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP Renewables.

Rezultate financiare

EDPR a raportat venituri totale de 569 de milioane de euro (creștere cu 27% față de T1 2021), adică cu 121 de milioane de euro față de anul precedent. Acest lucru se datorează rezultatelor adăugării de capacitate suplimentară MW (în creștere cu 79 de milioane de euro față de T1 2021) împreună cu resursele regenerabile mai mari (până la 20 de milioane de euro față de T1 2021), tranzacții valutare pozitive și altele (creștere cu 27 de milioane de euro față de T1 2021), care au fost mai mult decât suficiente pentru a compensa efectul negativ al prețului mediu de vânzare (în scădere cu 5 milioane de euro față de T1 2021) asupra efectului de portofoliu mix.

Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 81 milioane euro (creștere cu 65 milioane euro față de T1 2021). Costurile de exploatare (Opex) au totalizat 241 de milioane de euro (cu 62 de milioane de euro în creștere față de T1 2021), având în vedere capacitatea mai mare de operare și costurile inițiale pentru a dezvolta creșterea accelerată. În termeni comparabili, Core Opex per MW mediu ajustat de costurile offshore, taxele de servicii, unice și forex au crescut cu 13% față de T1 2021.

EBITDA a însumat 394 de milioane de euro (o creștere de 46% față de T1 2021) și EBIT de 232 de milioane de euro (o creștere cu 83% față de T1 2021), un rezultat care a fost determinat în principal de o evoluție mai bună a liniilor de top datorită unei excelente performanțe operaționale din portofoliul de bază. Cheltuielile financiare nete au crescut la 74 de milioane de euro (cu 20 de milioane de euro față de T1 2021), comparația față de anul trecut fiind afectată în principal de gradul de îndatorare mai mare, costul mediu mai mare al datoriilor față de anul trecut, la care se adaugă conversia valutară.

Profitul net a fost de 66 de milioane de euro (creștere cu 75% față de T1 2021), fiind parțial afectat de impozite mai mari, finanțări și dobânzi greu de controlat, totalizând 61 de milioane de euro (o creștere cu 51 de milioane de euro a acestor costuri similare față de T1 2021) ca urmare a performanței pozitive în portofoliul NCI.

La sfârșitul lunii martie 2022, Datoria Netă a totalizat 4,217 milioane de euro (în creștere cu 1,282 milioane de euro față de decembrie 2021), reflectând strategia de investiții a EDPR și recenta achiziție a Sunseap, care compensează 365 milioane de euro din veniturile din rotația activelor încasate în ianuarie din tranzacția din Portugalia.

Datoriile Parteneriatelor Instituționale au însumat 1,517 milioane de euro (în scădere cu 20 de milioane de euro față de decembrie 2021), reflectând beneficiile captate de proiecte.

Despre EDP Renewables (EDPR)

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider mondial în sectorul energiei din surse regenerabile și al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume. Cu un puternic portofoliu de dezvoltare, active de primă clasă și capacitate operațională de lider de piață, EDPR a avut o creștere excepțională în ultimii ani și este prezentă pe 26 piețe în Europa, America Latină, America de Nord și Asia.

EDPR se angajează să promoveze progresele sociale în ceea ce privește sustenabilitatea și integrarea. Acest lucru este reflectat de includerea companiei în indicele de egalitate de gen Bloomberg și de recunoașterea sa ca Angajator de Top în 2022 în Europa (România, Spania, Italia, Franța, Portugalia și Regatul Unit) și Brazilia. Totodată, compania a fost recunoscută ca un Loc de Muncă de Top 2022 în Statele Unite, fiecare onorând o aprobare a politicilor sale de către angajați.

EDP, acționarul principal al EDPR, este o companie globală din domeniul energiei și lider în crearea de valoare, inovare și sustenabilitate. EDP ​​a fost inclus în indicele de Sustenabilitate Dow Jones timp de 14 ani consecutiv și a fost recent recunoscută ca fiind cea mai sustenabilă companie de electricitate din lume în indicele Dow Jones.

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...