EDS dă din nou șah furnizorilor mari și cumpără energia la preț mare de pe bursă, de la un producător de stat

Energy Distribution Services (EDS), o companie românescă de furnizare de energie elecrică, suprinde din nou piața, achiziționând energie electrică la preț peste nivelul de decontare maxim acceptat de stat. Daca în trecut, EDS a devenit cunoscută pentu cantitățile mari de energie cumpărate de la Hidroelectrica la preț mai mare decât cel oferit de furnizorii clasici, de data aceasta a cumpărat energia de la Elcen.
Mihai Nicuţ - joi, 08 dec. 2022, 22:07
EDS dă din nou șah furnizorilor mari și cumpără energia la preț mare de pe bursă, de la un producător de stat

În data de 8 decembrie, Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al capitalei, a scos la vânzare, pe piața de contracte bilaterale – licitație extinsă, a scos la vânzare nouă pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în primul trimestru din anul 2023. În total 60 MW bandă, scoși la vânzare la prețul de 1.300 de lei/MWh. Amintim că acesta este costul maxim de achiziție pe care statul îl acceptă atunci când decontează furnizorilor diferența dintre cu cât cumpără și plafonul de preț la care sunt obligați să vândă.

Pentru fiecare dintre cele opt pachete, au venit să cumpere, și au ofertat la pețuri de până la 1.400 de lei furnizori mari, ca Enel, E.On sau Tinmar, dar toți au pierdut, de fiecare dată, în fața EDS, care a oferit direct în jur de 1.500 de lei, adjudecându-și toată energia scoasă la vânzare de Elcen la prețuri cuprinse între 1.437 și 1.451 lei/MWh.

Ce va face EDS cu energia?

EDS, frmă românească controlată de soții Mirea, a devenit cunoscută mai ales prin prisma achizițiilor făcute anii trecuți de la Hidroelectrică, în condițiile în care oferea constant mai mult decât toți ceilalți la licitațiile de pe bursa de energie, și își adjudeca energia scoasă la vânzare de Hidroelectrica pentru livrare în viitor. Cum prețurile au crescut, se poate consideră că EDS a făcut afaceri foarte bune. De altfel, în 2021, compania a raportat afaceri de un miliard de lei (749 mil. în 2020) și un profit de 64 de milioane de lei (50 în 2020).

De data aceasta însă, lucurile sunt mai complicate. Guvernul a instituit așa zisul mecanism de achiziție centralizată, prin care producătorii trebuie să vândă furnizorilor cu clienți finali energie la prețul de 450 de lei/MWh, de la anul. Cantitatea nu acoperă tot consumul însă (s-a vorbit despre acoperirarea a doar un sfert din consumul anului următor, pentru că producătorii ar fi contractat deja mare parte din producție, înainte) iar furnizorii cu clienți trebuie să cumpere restul energiei din piață. Pe care să o vândă la prețuri plafonate clieților. Atenție însă, costul total până la care statul compensează diferența pentru furnizori este de 1.300 lei/MWh. Dacă media achiziției este peste acest preț, furnizorul marchează pierdere.

EDS este și ea pe lista furnizorilor care urmează să primească energie la 450 de lei/MWh. Nu știm câtă și nici pentru câți clienți finali. Potrivit ultimelor date ale ANRE (august 2022), compania are o cotă de 1,43% din toată piața de furnizare la clienții finali.

Așadar, sunt două variante. EDS a cumpărat energia la acest preț fie pentru proprii clienți, sperând că media de preț (mai mică) a achizițiilor din trecut, adunată cu ce cumpără acum la prețuri mari îi vor permie să “stea” sub plafonul de decontare de 1.300 de lei/MWh, fie a cumpărat-o din dorința de a o revinde, eventual în piața spot, intuind că prețurile vor fi mai mari în T1 2023 decât prețul la care a cumpărat-o acum. În acest ultim caz însă, ar urma să fie impozitată cu 98% din câștig.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...