Educaţia online vine cu multe avantaje. Atenţie şi la urmările neplăcute

Pe lângă foarte multe avantaje, cum ar fi cele legate de confort şi costuri mult mai mici, accesul online la educaţie ar putea veni şi cu câteva neplăceri, printre care schimbarea radicală a experienţei studenţilor sau mai puţine locuri de muncă în Educaţie.
Iulian Enache - joi, 17 ian. 2013, 11:22
Educaţia online vine cu multe avantaje. Atenţie şi la urmările neplăcute

Ne place sau nu, online-ul câştigă din ce în ce mai mult teren în vieţile noastre, inclusiv în educaţie. În Statele Unite,  care dau, de regulă, tonul în multe domenii, educaţia începe să fie legată tot mai strâns de mediul online, un trend care credem că trebuie urmărit cu multă atenţie şi cu care, cel mai probabil, vor trebui să ţină pasul toate sistemele de învăţământ din lume.

Universitatea din San Jose (California) lansează un program pilot prin care oferă cursuri online de „îndreptare” (din eng. „remedial”, cursuri ajutătoare sau care au ca scop îndreptarea obiceiurilor de studiu ale studenţilor şi ridicarea nivelului general de competenţă – n.r.). Universitatea are un parteneriat cu Udacity, o platformă de educaţie online. Pentru început, programul va permite accesul a aproximativ 300 de studenţi şi va oferi doar trei cursuri, dar există posibilitatea ca acest program de educaţie pentru studenţii din primul an să se extindă la toate şcolile din California, dacă se va dovedi a fi un succes, relatează Mashable.

Sistemul Universităţii de Stat din California este cel mai mare sistem universitar din Statele Unite, astfel încât experienţa de studiu pentru generaţiile următoare de studenţi ar putea fi schimbată drastic.

După cum nota publicaţia New York Times, guvernatorul Californiei Jerry Brown presează şcolile pentru ca acestea să ofere cursuri online, cu scopul de ieftini accesul studenţilor la educaţie.

Dr. Katherine Cohen, CEO şi fondator al IvyWise, un site care oferă consiliere în educaţie pentru studenţi, spune Mashable că, deşi aceasta este prima încercare majoră de a intra în educaţia online pentru sistemul de şcolarizare din care face parte Universitatea de Stat din California, alte universităţi şi organizaţii au instituit, deja, cursuri online.

„Învăţământul la distanţă a ajuns la un nou nivel în ultimii ani, odat cu introducerea MOOC (din eng. „massive open online courses” – cursuri online deschise publicului larg – n.r.) predate de profesori renumiţi de la universităţi venerate, printre care Universitatea Stanford, Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (MIT) şi Universitatea Harvard, cursuri destinate participării pe scară largă şi accesului deschis via web”, a declarat aceasta.

Aceste companii de educaţie online oferă oamenilor un acces fără precedent la educaţia superioară, a mai precizat Cohen. Studenţii din orice parte a lumii pot obţine acces la cursurile universităţilor din Ivy League (reţeaua celor mai cunoscute universităţi americane) la preţuri mult mai accesibile.

Ceea ce lipseşte din acest tablou, consideră Mashable, este experienţa tipică a facultăţii, în care studenţii, deveniţi legal adulţi, au acces la o viaţă cu mai multă independenţă în cămine sau campusuri universitare. Având acces la cursuri online, studenţii ar putea rămâne acasă la părinţi pentru a reduce cheltuielile de întreţinere.

„Bineînţeles că trebuie pusă şi problema experienţei din facultate. Acolo îşi formează studenţii reţelele sociale şi profesionale pe care se vor baza tot restul vieţii. Studenţii care trăiesc în campusuri sau cămine tind să se maturizeze mai repede, având noi responsabilităţi, şi să menţină un nivel de independenţă. Acestea sunt aspecte ale experienţei din facultate care se pot pierde într-o sală mare, virtuală de cursuri”, spune Katherine Cohen.

TechCrunch prezice că, dacă va avea succes, programul pilot înseamnă sfârşitul facultăţilor publice, predatului part-time la facultăţi şi al multor programe pentru absolvenţi, din moment ce ar scădea nevoia de locuri de muncă în învăţământ, şi că finalul înseamnă un număr foarte mic de studenţi care ar mai avea acces la profesori faţă în faţă.

Pe măsură ce tot mai multe universităţi trec la cursuri online, credeţi că experienţa din facultate se va schimba în mai bine sau în mai rău? Vă invităm să ne spuneţi opiniile dumneavoastră în comentarii.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...