Edward Snowden a renunţat la Rusia, dar aşteaptă răspuns pozitiv din partea unei alte ţări

Edward Snowden, fostul consultant american refugiat într-un aeroport din Moscova şi căutat de Washington pentru spionaj, a renunţat, potrivit Kremlinului, să mai rămână în Rusia, iar până marţi dimineaţa nu a primit niciun răspuns pozitiv din partea altor 20 de ţări de la care a cerut azil politic, relatează AFP.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 15:09
Edward Snowden a renunţat la Rusia, dar aşteaptă răspuns pozitiv din partea unei alte ţări

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că fostul consultant IT şi-a retras cererea de azil politic în Rusia, depusă duminică în numele său de către Sarah Harrisson, o britanică angajată la WikiLeaks care îl însoţeşte pe tânăr din momentul plecării din Hong Kong, la 23 iunie.

„Aflând, ieri, care este poziţia lui (Vladimir) Putin privind condiţiile necesare pentru a rămâne în Rusia, el a renunţat la cererea sa”, a declarat Dmitri Peskov.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că Snowden, aflat din data de 23 iunie în zona de tranzit a aeroportului Moscova-Şeremetievo, poate să rămână în Rusia doar dacă încetează „activităţile care afectează” Statele Unite.

„Considerându-se un apărător al drepturilor omului, el nu a manifestat intenţia de a-şi înceta activităţile. Din acest motiv trebuie să aleagă o ţară unde să plece”, a adăugat el.

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), aflat la originiea unor dezvăluiri despre programul american secret de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial, a permis publicarea unor informaţii noi despre spionarea comunicaţiilor Uniunii Europene (UE), provocând furia europenilor şi ameninţând blocarea negocierilor comerciale dintre UE şi Statele Unite.

Luni, site-ul WikiLeaks a anunţat că tânărul a depus cereri de azil politic în 21 de ţări, între care Rusia, Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania şi Franţa.

Norvegia a confirmat că a primit o cerere luni seara, în timp ce Ministerul francez de Externe a anunţat, marţi dimineaţa, că nu primise nimic.

Polonia, la rândul său, a anunţat că nu va da curs cererii depuse de tânărul american.

„O cerere care nu respectă condiţiile formale ale unei cereri de azil. Şi chiar dacă le-ar fi respectat, nu i-aş fi dat o recomandare pozitivă”, a declarat pe Twitter ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, răspunzând întrebării unei jurnaliste.

Într-o declaraţie postată luni seara pe site-ul de Internet WikiLeaks, prima din momentul plecării din Hong Kong în urmă cu opt zile, Snowden l-a acuzat pe preşedintele american Barack Obama că „face presiune asupra liderilor” ţărilor cărora le-a cerut protecţie.

El a afirmat că Obama i-a dat ordin vicepreşedintelui Joe Biden să facă presiune asupra liderilor ţărilor cărora el le-a cerut azil, pentru a obţine extrădarea sa.

Abandonarea cererii de azil politic în Rusia este un lucru bun pentru Moscova, a apreciat Aleksandr Konovalov, expert la Institutul pentru Evaluări Strategice.

„Rusia are tot interesul să se debaraseze cât mai repede de Snowden. Nu este în interesul nostru să căutăm probleme cu Statele Unite”, a declarat el pentru AFP.

Această decizie va creşte presiunea asupra Ecuadorului.

Într-un interviu exclusiv pentru AFP, preşedintele ecuadorian Rafael Correa a afirmat, luni, că cererea de azil politic în Rusia depusă de Snowden ar putea „rezolva definitiv” cazul său, dar a anunţat, totodată, că ţara sa nu intenţiona încă să se retragă din dosar.

El a subliniat, totuşi, că autorităţile de la Quito nu pot examina o astfel de cerere atâta timp cât nu se află pe teritoriu ecuadorian, precizând că, de fapt, tânărul ar trebui să se prezinte la ambasada Ecuadorului de la Moscova.

Într-o scrisoare, scrisă în spaniolă şi publicată luni, Snowden a mulţumit Ecuadorului pentru sprijinul acordat, apreciind că această ţară este „un exemplu pentru lume”.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...