Efect dramatic al COVID-19. 120 de consumatori mari din Oltenia reduc sau sistează consumul de electricitate, consumul industrial a scăzut cu 40%

Consumul de energe electrică al clienţilor industriali dintr-una dintre cele opt zone de reţea a ţării, Oltenia, deservită de Distribuţie Oltenia, parte a grupului CEZ, a scăzut dramatic în ultima săptămână, potrivit unor informaţii transmise de CEZ la solicitarea noastră. Compania estimează scăderi şi în continuare.
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 16:32
Efect dramatic al COVID-19. 120 de consumatori mari din Oltenia reduc sau sistează consumul de electricitate, consumul industrial a scăzut cu 40%

120 de consumatori mari din zona deservită de CEZ au trimis informări legate de diminuarea consumului de energie electrică, iar o parte dintre aceştia au anunţat că îşi vor înceta definitiv activitatea de la 1 aprilie.

6.000 de consumatori comerciali mici şi de institituţii din zona deservită de CEZ îşi vor diminua până aproape de minimum consumul.

Consumul mediu zilnic din zona de reţea a CEZ a scăzut cu 867 MWh, în utlima săptămână, faţă de săptămâna anterioară.

Consumul pe înaltă tensiune, cea la care sunt alimentaţi consumatorii mari, a scăzut cu 40%

Iată, integral, întrebările trimise de noi către CEZ şi răspunsurile companiei

-Au fost solicitări de rezilieri sau renegocieri de contracte, atât solicitate de clienți către dvs, cât și de dvs către producatori? Dacă da, puteți oferi cifre și detalii?

Odata cu instituirea stării de urgență la nivel național, am primit o serie de solicitări de modificare de consum din partea unui număr de aproximativ 120 de clienți mari. O parte dintre aceștia ne-au adus la cunoștință faptul că își vor înceta activitatea definitiv, începând cu 01 aprilie 2020.

Bineînțeles, lista business-urilor afectate de situația epidemiologică curentă, de ordonanțele militare și/sau decretele emise include și clienții mici și mijlocii. Impactul asupra acestora din urmă este unul direct. Din analizele noastre, un număr de minim 6000 de companii și unități de învățământ (hoteluri, restaurante, școli, etc) vor reduce consumul la minimum.

Estimam că și alte categorii de companii își vor reduce drastic activitatea și implicit consumul de energie electrică/ gaze naturale în perioada următoare, ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

În ceea ce privește contractele de achiziție de energie electrică și gaze naturale, compania noastră monitorizează permanent influența acestei situații asupra situațiilor noastre financiare pentru a lua măsurile care se impun.

Grupul CEZ în România este responsabil de furnizarea de energie elctrică și gaze naturale către clienții săi, cu atât mai mult, în condițiile actuale. Așadar, având în vedere măsurile luate de Guvern cât și evoluția economiei în celelalte țări din Europa, estimăm că în perioada imediat următoare vom avea scăderi drastice de consum la nivelul agenților economici, ceea ce ne va conduce la utilizarea tuturor mijloacelor legale pentru asigurarea continuității în furnizarea de energie electrică.

-Luând ca referință intervalul 16-25 martie, în zona de rețea Distribuție Oltenia, care a fost consumul de energie electrică, comparativ cu perioada 6-15 martie?

Distribuție Energie Oltenia asigură distribuția energiei electrice pentru 1,4 milioane de consumatori din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea, distribuind circa 6,8TWh anual, către:

             160 de locuri de consum racordate la rețeaua de înaltă tensiune (IT);

             4.580 de locuri de consum racordate la rețeaua de medie tensiune (MT);

             1.458.000 de locuri de consum racordate rețeaua de joasă tensiune (JT).

Analizând cele două intervale menționate, 06 – 15 martie, respectiv 16 – 25 martie 2020, consumul de energie medie zilnică a scăzut de la 21,203 MWh la 20,336 MWh.

Impactul semnificativ în scăderea consumului se datorează marilor consumatori – agenți economici, dar și agenților economici mici, variația energiei electrice defalcată pe nivele de tensiune fiind:

             IT- scădere cu aproximativ 40% în cazul agenților economici mari;

             MT- scădere cu aproximativ 15% în cazul agenților economici mici;

             JT- creștere cu aproximativ 5% pentru majoritatea consumatorilor casnici și agenților economici foarte mici.

Estimăm că în perioada următoare media zilnică își va reduce valoarea ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare”.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Franţa a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care aproape 40 de miliarde vor......
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa va fi activ începând din 29 iunie ...
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan (foto), ...
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda ...