Efectele guvernării Cioloş: numărul de bugetari din administraţie a crescut, dar angajaţii din învăţământ s-au împuţinat

În primele opt luni de guvernare tehnocrată, Administraţia Publică a angajat aproximativ 1.700 de persoane în structurile sale, în vreme ce din sistemul de învăţământ au plecat 4.500 de oameni.
Economica.net - Dum, 02 oct. 2016, 21:01
Efectele guvernării Cioloş: numărul de bugetari din administraţie a crescut, dar angajaţii din învăţământ s-au împuţinat

Guvernul tehnocrat a angajat în primele sale opt luni 1.700 de persoane în Administraţie Publică, Apărare şi Asigurări Sociale din sistemul public, indică ultimele raportări ale Institutului Naţional de Statistică aferente lunii iulie 2016. Numărul de angajaţi din cele două structuri a ajuns astfel la 200.000 de persoane, faţă de 198.300 în decembrie 2015 când Guvernul Cioloş şi-a intrat în drepturi. Trendul ascendent se manifestă însă începând cu iunie 2015, în timpul Guvernării Victor Ponta, când numărul salariaţilor din Administraţie era de 196.500. 

Numărul salariaţilor din învăţământ scade

În timp ce numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut, numprul celor din învăţămînt este pe un trend descendent. Din datele INS, în luna iulie 2016, în acest domeniu de activitate lucrau 352.000 de persiane, cu 4.500 mai puţine decât în decembrie 2015, atunci când Guvernul Cioloş era deja instalat la Palatul Victoria. Comparând cu luna iulie 2015, numărul angajaţilor din învăţămînt a scăzut cu 4.200 de persoane. 

Potrivit INS; aproximativ 3% din aceste locuri de uncă sunt în mediul privat.

Sănătate şi asistenţă socială- plus 9300 de salariaţi

În sistemul de sănătate şi asistenţă socială s-au creat, în perioada decembrie 2015-iulie anul curent, 9.300 de locuri de muncă noi, numărul persoanelor angajate în sistem ajungând la 355.000. Trendul pozitiv este vizibil încă din iulie 2015 când în acest domeniu lucrau doar 341.400 persoane. 

Menţionăm că datele oferite de statistică includ atât posturile create în sistemul medical privat cât şi cele din asistenţă socială care reprezintă în jur de 9% din total. de asemenea, în datele oferite de INS nu sunt cuprinşi salariaţii detaşati la lucru în străinătate şi cei care cumulează mai multe funcţii şi nu au funcţia de bază la unitatea raportoare. Totodată, sunt excluse cadrele militare si personalul asimilat (M.A.N, M.A.I., S.R.I., etc.).

Mai bine la stat decât la privat

Un alt studiu al Institutului Naţional de Statistică realizat pe baza informaţiilor din 2014, relevă faptul că românii angajaţi în unităţile din sectorul public câştigau un salariu mediu brut de 2.661 lei pe lună. Suma este cu 284 de lei peste salariul mediu pe economie, existând însă diferenţe pe sexe. Mai precis, în timp ce salariaţii bărbaţi din sectorul public câştigau în medie cu 392 de lei mai mult faţă de salariul mediu pe economie al unui bărbat (2.432 de lei), femeile primeau în medie cu 220 de lei mai puţin faţă de cei 2.316 lei cât este salariul mediu pe economie în cazul femeilor.

În mediul privat însă, câștigul salarial mediu brut lunar se situa sub media națională cu 118 lei, iar cel net cu 79 lei pe net.

ECONOMICA.NET a solicitat Guvernului, în data de 19 septembrie,  explicaţii cu privire la evoluţia numărului de angajaţi din fiecare dintre cele trei sectoare. Până la publicarea acestui articol nu am primit însă niciun raspuns. 

În cadrul prezentării situaţiei economice a ţării făcute de premierul Dacian Cioloş, pe 19 septenbrie, în faţa Parlamentului României, acesta a făcut referire şi la situaţia locurilor de muncă. Premierul susţine câ de când puterea a fost preluată de Guvernul tehnocrat, au fost create 152.000 noi locuri de muncă. S-a ajuns astfel la un total de 4,7 milioane de slariaţi la sfîrşitul lunii iulie, cel mai ridicat nivel după 2008. De asemenea, salariul mediu net a crescut cu 12% în iulie 2016 faţă de perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...