Efectele lipsei forţei de muncă: producătorul Metigla a adus roboţi în fabrica de la Ceptura, parte dintr-un plan de robotizare

Producătorul belgian de învelitori şi sisteme metalice Metigla a demarat anul acesta un plan de investiţii în valoare de şase milioane de euro în creşterea capacităţii de producţie, din care face parte şi achiziţia de roboţi industriali. 
Andrada Ghira - joi, 04 oct. 2018, 18:53
Efectele lipsei forţei de muncă: producătorul Metigla a adus roboţi în fabrica de la Ceptura, parte dintr-un plan de robotizare

Companiile caută angajaţi pentru fabricile pe care le deţin pe plan local, însă acestea se confruntă cu o lipsă acută de personal, chiar şi atunci când oferă salarii atractive. Pentru a-şi urma planurile de extindere, Metigla a adus trei roboţi în fabrica de la Ceptura. 

„Un element important în extinderea noastră este robotizarea, automatizarea, tehnologizarea, pentru a creşte eficienţa şi precizia în manipulare şi producţie. Toată lumea cunoaşte criza acută de a atrage oameni. Şi atunci, cum putem să ne dezvoltăm cu oameni mai puţini? Nu e un secret, nu l-am inventat noi. Ne-am utiat un pic şi peste gard, mai departe de gardul nostru, şi atunci robotizarea este unul dintre procesele care ne poate ajuta să ne putem dezvolta”, spune Liviu Mistodinis, directorul executiv al Metigla. 

Noii „angajaţi”

Compania a demarat anul acesta un program amplu de investiţii, de şase milioane de euro care vor fi investite până în 2020. Din această suma, un buget de un milion de euro a fost alocat pentru acest an, din care a făcut parte şi achiziţia a trei roboţi industriali, aduşi din Germania, şi care au costat 300.000 de euro. Metigla va investi anul viitor alte patru milioane de euro în extinderea producţiei, iar în 2020, încă un milion de euro.

Pentru întreaga linie de producţie pe care astăzi lucrează cei trei roboţi era nevoie de şase angajaţi. Acum, aceasta este coordonată de un operator, iar din când în când mai e nevoie de un angajat la partea de degajare şi un altul la partea de aprovizionare. Producătorul îşi doreşte să automatizeze cât mai mult din partea de producţie. 

„Intenţia noastră e să automatizăm cât mai mult din partea de producţie, e prima experienţă şi vrem să o înţelegem bine, atât noi ca manageri, dar şi personalul care deserveşte aceşti trei roboţi”, mai spune Mistodinis. 

Pe lângă cei trei noi „angajaţi”, producătorul are 100 de angajaţi. 

Cei mai mulţi locuitori din zonă au plecat în străinătate. Am fost atinşi de aceste plecări, dar nu pot spune că am suferit. Nu avem un trafic de personal foarte mare, iar cei din fabrică sunt localnici sau din localităţile învecinate, în timp ce personalul administrativ este din Ploieşti. Este greu să faci să vină cineva să muncească aici, iar asta ne face să avem grijă de oamenii pe care îi avem. Ca să aduci un om din altă parte este greu”, mai spune directorul executiv al Metigla. 

Salariul mediu net pe companie este de 2.700 de lei, la care se adaugă bonurile de masă, în valoare de 300 de lei, dar şi orele suplimentare. Mistodinis spune că anul acesta, deşi numărul de angajaţi nu s-a modificat semnificativ faţă de 2017, bugetul de salarii este mai mare cu 28%. 

Afaceri în creştere cu 20% în 2018 

Pentru acest an, Metigla estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, la 14 milioane de euro. Planurile de extindere prevăd creşterea spaţiului de producţie cu 50%, prin construcţia unei noi hale, de 5.000 de mp, care se adaugă celorlalte deja existente, cu o suprafaţă totală de 10.000 de mp. 

Producătorul va achiziţiona şi noi linii de producţie care vor duce la creşterea cu până la 20% a capacităţii de producţie, la peste 35.000 de tone de produse anual. 

Compania belgiană Coilprofil a luat în 2000 decizia de a investi în România şi a cumpărat 12 hectare de teren la Ceptura. Un an mai târziu era finalizată investiţia de 2,5 milioane de euro în hală de producţie şi pavilionul administrativ. Prima linie de ţigle metalice a apărut în 2003, odată cu brandul Metigla, iar în 2005, compania a investit aproape cinci milioane de euro în lansarea pe piaţa de panouri sandwich cu polistiren şi vată minerală. Au urmat în 2009 investiţiile în linia de producţie de jgheaburi şi burlane, iar în 2014 a fost instalată o nouă linie de de profile zincate pentru stucuturile halelor industriale. Anul acesta, Coilprofil şi-a schimbat denumirea în Metigla. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Apple și Samsung au dominat clasamentul celor mai vândute smartphone-uri din primul trimestru al anului 2024, ocupând fiecare câte cinci locuri în top 10, conform Counterpoint Research. A fost,......
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul ...
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...