Efectele scăderii preţurilor la medicamentele eliberate cu reţetă: segmentul a scăzut cu peste 16% în trimestrul al treilea

Diminuarea preţurilor pentru medicamentele pe bază de prescripţie - aplicată la 1 iulie - a determinat scăderea cu 16,2% a valorii medicamentelor eliberate pe reţetă din farmacii, în al treilea trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2014, arată studiul Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice. România are de la 1 iulie cel mai mic preţ european la medicamente.
Cristina Şomănescu - mar, 17 nov. 2015, 12:51
Efectele scăderii preţurilor la medicamentele eliberate cu reţetă: segmentul a scăzut cu peste 16% în trimestrul al treilea

„De la 1 iulie, România trece practic la cel mai mic preţ european, aşa cum este normal, ţinând cont şi de prevederile şi reglementările ordinelor de ministru, aşa cum confirmă şi contextul socio-economic pe care România îl traversează. Preţurile aici nu pot fi similare preţurilor din ţările cu alte PIB-uri mult mai puternice decât ţara noastră. Au fost purtate discuţii şi cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali în totalitate – FMI, CE -, cu asociaţiile de producători, asociaţiile de distribuitori, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia şi să nu avem deficienţe în aprovizionare şi în accesul pacienţilor către medicamente” a declarat Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii, pe 22 iunie 2015, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ca efect al scăderii cu 20% a preţurilor la medicamente, aplicată la 1 iulie, valoarea medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii a scăzut cu 16,2% în al treilea trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din anul 2014, şi a ajuns la 1,85 miliarde lei, conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, studiu de referință în analiza pieţei farmaceutice.

Cegedim estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a scăzut cu 9,9% în al treilea trimestru al anului 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014 şi a atins nivelul de 2,74 miliarde lei la nivel de preţ de distribuţie, arată acelaşi studiu.

Reducerea preţurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripţie a determinat o scădere semnificativă a acestui segment (-16,2% în valoare pentru o scădere cu 1,9% în volum), care este cel mai important din piaţă, atât ca valoare, cât şi ca importanţă terapeutică. Efectele acestui tip de măsuri se fac deja simţite, multe medicamente găsindu-se cu dificultate, însă efectele majore se vor face simţite anul viitor„, a declarat Petru Crăciun, director general al Cegedim.

În perioada ianuarie – septembrie 2015, valoarea totală a pieţei farmaceutice a scăzut cu 1,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, până la 8,84 miliarde lei.

În perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, valoarea totală a pieţei farma a crescut cu 2,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent şi a ajuns la 12,18 miliarde lei.

În intervalul octombrie 2014 – septembrie 2015 se observă creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (12,0%), pentru antineoplazice şi imunomodulatoare (7,5%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (6,6%).

În valoare, creşterea medicamentelor pentru sistemul respirator (14,4%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (8,0%) şi pentru sânge si organe hematopoietice (7,4%) este superioară celorlalte grupe.

Topul companiilor care au vândut cele mai multe cutii de medicamente în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015

Corporaţiile care au vândut cele mai multe medicamente în intervalul antemenţionat sunt: Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 61,0 milioane de unităţi, Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 47,8 milioane de unităţi, Servier (inclusiv Egis) cu 31,4 milioane de unităţi vândute, Alvogen (inclusiv Labormed) cu 29,9 milioane unităţi, Antibiotice care a vândut 29,9 milioane unităţi, Novartis (inclusiv Sandoz) cu 26,2 milioane unităţi vândute, GlaxoSmithKline (25,1 milioane unităţi), Krka (23,5 milioane unităţi), Biofarm (20,4 milioane unităţi) şi Gedeon Richter cu 19,5 milioane de unităţi vândute. Datele reflectă ieşirile de produse din farmacii către pacienţi.

Companiile care au avut cele mai mari vânzări de medicamente în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015

Clasamentul e identic cu cel din trimestrul anterior.
Sanofi (inclusiv Zentiva) a avut cele mai mari vânzări în intervalul octombrie 2014 – septembrie 2015, de 853,8 milioane lei. Pe poziţia a doua se află Hoffmann La Roche cu vânzări de 698,5 milioane lei, iar pe locul trei – Novartis (inclusiv Sandoz) cu vânzări de 679,5 milioane lei.
În clasamentul jucătorilor din farma care au avut cele mai mari vânzări între octombrie 2014 şi septembrie 2015 se numără şi Servier (inclusiv Egis) cu vânzări de 644,3 milioane lei, Pfizer cu vânzări de 568,2 milioane lei, Sun Pharma (531,7 milioane lei), GlaxoSmithKline (514,1 milioane lei), AstraZeneca (475,5 milioane lei), Merck & Co (375,0 milioane lei) și Krka (355,1 milioane lei).

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...