1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Efectul Blue Air cu zborurile charter spre litoral: vânzările agenţiilor de turism au crescut cu 12%

Introducerea curselor charter din mai multe oraşe ale ţării către litoral de către operatorul aerian Blue Air a dus la creştera cu 12% a vânzărilor de vacanţe spre staţiunile româneşti, spune Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). 

12 iul, 2017 | | ECONOMICA.net

2017 se anunţă a fi un an şi mai bun pentru turismul românesc. Introducerea curselor charter din Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi către Constanţa şi operate de Blue Air, a dus la creşterea vânzărilor de vacanţe pe litoral. 

Statisticile ANAT arată că până la sfârşitul lunii iunie, vânzările de vacanţe pe litoral prin agenţiile de turism sunt mai mari cu 12% faţă de anul trecut. Creşterea este determinată şi de introducerea, în premieră, de vara aceasta, a transportului cu avionul în pachetele de vacanţă. Astfel, turiştii au posibilitatea să ajungă mai repede la mare de la Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi.

"2017 va fi un sezon cu mult mai bun decât în 2016, când vânzările de vacanţe pe litoral prin agenţiile de turism au crescut cu 12%. Avem transport rapid cu avionul, dar avem şi mai multe evenimente organizate pe litoral vara aceasta, care vor atrage mai mulţi turişti români, dar şi străini", spune Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Staţiunea peferată de cei mai mulţi români este, la fel ca şi în ultimii ani, Mamaia, urmată de Eforii şi Venus. 

"Cererea de vacanţe la Eforie Nord sau Eforie Sud o depăşeşte cu mult pe cea de anul trecut, gradul de ocupare fiind de peste 80%, în luna iunie, potrivit discuţiilor avute de reprezentanţii ANAT cu hotelierii din zonă", arată Adrian Voican, prim vicepreşedinte ANAT. 

Problema voucherelor de vacanţă 

Numărul românilor care ar fi putut cumpăra o vacanţă pe litoralul românesc ar fi putut fi mai mare, dacă autorităţile ar fi aprobat din timp acordarea voucherelor de vacanţă şi pentru angajaţii statului. 

Angajaţii companiilor private au cumpărat vacanţe cu astfel de vouchere în valoare de 3,8 milioane de euro în primele patru luni din acest an, mai mult de o treime faţă de valoarea de 10 milioane de euro înregistrată anul trecut. Fără acordarea tichetelor şi pentru bugetari, anul acesta agenţiile de turism se aşteaptă la vânzări totale de 15 milioane de euro. 

"Din păcate, eşuarea programului guvernamental, cu tot cu aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 46, prin care se acordă vouchere de vacanţă şi bugetarilor, un paleativ palid al promisiunilor din campanie, va face să înregistrăm anul acesta vânzări pe vouchere de vacanţă de cel mult de 15 milioane de euro, numai în sistemul privat, cel de stat probabil nefiind viabil în acest an", mai spune Alin Burcea. 

O mare parte din cele peste 419.000 de vouchere decontate în primele luni ale anului au fost folosite pentru cumpărarea de sejururi pe litoral în sezonul 2017.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO