Efectul Colectiv: România va pierde investiţii de 100 de milioane de euro şi mii de locuri de muncă

Încetineala cu care se acordă acum autorizaţiile necesare amenajării spaţiilor de interes public pune în pericol investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro pe piaţa de retail şi reduce cu câteva mii numărul locurilor de muncă ce s-ar putea crea. 
Alina Stanciu - lun, 21 dec. 2015, 22:00
Efectul Colectiv: România va pierde investiţii de 100 de milioane de euro şi mii de locuri de muncă

Tragedia de la Colectiv va continua şi anul viitor să facă victime colaterale, în cazul în care autorităţile nu vor regândi sistemul de autorizare a activităţilor comerciale, atrag atenţia reprezentanţii marilor reţele de magazine. Pentru că birocraţia este mare, România riscă pierderea unor investiţii estimate la aproximativ 100 de milioane de euro numai pe piaţa comerţului alimentar. Practic, în jur de 30-40% din banii bugetaţi de marii retaileri pentru anul viitor sunt puşi în pericol din cauza birocraţiei.

„Din estimările AMRCR, între 30 şi 40% din totalul investiţiilor prevăzute (pentru anul viitor n. red.) sunt puse în pericol. Nu putem exclude ca acestea să se apropie de 100 milioane euro şi să se piardă mii de locuri de muncă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Potrivit acestora, zeci sau chiar sute de magazine nu vor mai fi deschise anul viitor. Cele mai afectate sunt toate unităţile situate la parterul unor blocuri şi cele ce urmează a fi deschise în spaţii deja construite.

Cei mai afectaţi retaileri

Potrivit analiştilor, retailul modern este într-o continuă expansiune, urmare a faptului că, spre deosebire de alte ţări mai dezvoltate, abia a trecut de 50% din totalul comerţului alimentar. Pentru anul acesta, analiştii companiei de consultanţă şi cercetare PMR mizează pe o creştere a pieţei de 6% urmare a reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, iar pentru intervalul 2015-2020 mizează pe o creştere a numărului de magazine de la aproximativ 1.500 la 3.500. Cei mai agresivi dintre jucătorii din piaţă sunt cei care operează pe segmentul magazinelor de proximitate (Shop&Go, Profi, La Doi Paşi, Carrefour Express, Contact), a supermarketurilor (Carrefour Market, Mega Image, Profi) şi discounterii (Lidl, Kaufland, Penny Market). Or, pe aceste segmente vorbim despre spaţii închiriate în clădiri gen parter de bloc sau construite de la zero.

Citeşte şi  Cum va arăta comerţul modern în 2020

„În contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administrației locale a ajuns într-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinse în nesiguranța hățișului legislativ, reprezentanții diverselor instituții cu atribuții pe lanțul de avizare sunt preocupate să adopte tot felul de norme și regulamente prin care să evite o eventuală răspundere în cazul unor evenimente neprevăzute. Foarte puțini dintre aceștia își mai asumă responsabilitatea unei decizii, rezultatul fiind acela că în unele situații s-a ajuns ca durata întregului proces de autorizare să se apropie de 300 de zile de la inițiere. Aceasta în contextul în care, în alte țări precum Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile”, susţin oficialii AMRCR.

Urmarea directă a acestei situații – creată de instituții administrative care dau vina unele pe altele – este faptul că investiții de anvergură sunt pe punctul de a fi abandonate, dar și mai grav este faptul că mii de locuri de muncă încep să fie puse sub semnul întrebării din cauză că investitorii se află practic în imposibilitatea de a obține reînnoirea autorizațiilor de funcționare”, a spus Delia Nica, Director Executiv al AMRCR.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic
Iohannis: Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere....
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatar pentru tancuri Ghepard
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatar pentru tancuri Ghepard
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru ...
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni 1,7 milioane de tone de motorină, și, mai ales, cu ce costuri
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni ...
Carburanții produși din țiței rusesc, fie că vin din Rusia, Ungaria, Bulgaria sau Serbia nu ar mai putea fi vânduți ...
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
În ultimii câțiva ani, multe organizații au implementat într-un ritm alert schimbări bazate pe dezvoltarea tehnologică. ...