Efectul Covid-19 asupra business-ului Brico Depot din România. Are cea mai mare creștere din grup, dar și cele mai multe concedieri, după Rusia

România, piața unde retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, proprietarul magazinelor Brico Depot, a raportat cea mai mare creștere în pandemie, este și singura unde compania a redus din salariați. În aceeași situație este și Rusia, dar acolo retailerul și-a anunțat exitul și a închis un magazin.
Alina Stanciu - mar, 22 sept. 2020, 18:25
Efectul Covid-19 asupra business-ului Brico Depot din România. Are cea mai mare creștere din grup, dar și cele mai multe concedieri, după Rusia

Kingfisher, retailerul britanic care operează brandul Brico Depot pe plan local, a raportat în primele șase luni ale acestui an (până la 31 iulie 2020) o scădere a vânzărilor cu 1,6% (în termeni comparabili) față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 5,92 miliarde de lire sterline. Declinul generat de închiderea temporară a magazinelor urmare a crizei Covid-19 a fost parțial recuperat printr-o creștere semnificativă a vânzărilor online (plus 164%, reprezentând 19% din vânzările totale ale grupului, față de 7% în 2019), dar și prin rezultate remarcabile ale magazinelor fizice odată ce s-au redeschis.

Dintre toate piețele unde activează, printre care UK, Irlanda, Franța, Polonia, Rusia, Kingfisher a raportat creșteri în vânzări doar în UK și Irlanda cu brandul B&Q (plus 4,1%), în Polonia (3,5%) și România (9,2%). În Iberia, spre exemplu, vânzările companiei s-au prăbușit cu peste 22% în prima jumătate a anului, în vreme ce magazinele castorama din Franța au vândut cu 7,4% mai puțin.

Cu cele 35 de magazine sub bannerul Brico Depot, România este așadar piața care a contribuit cu cea mai mare creștere la vânzările consolidate ale grupului, filiala locală generând 107 milioane de lire sterline în vânzări, față de 96 de milioane de lire sterline cu un an în urmă.

Vânzări mai mari cu oameni mai puțini

Cu toate acestea, exceptând Rusia de unde retailerul își pregătește exitul și care a raportat scăderi ale vânzărilor de 17,5%, în termeni comparabili, filiala din România a gigantului britanic este singura care avea în iulie 2020 mai puțini angajați față de iulie 2019. Mai exact, conform ultimelor date făcute publice de companie (31 iulie 2020), Brico Depot România avea 2.262 salariați, în timp ce la 31 iulie 2019 numărul acestora era de 2.321 pentru aceleași 35 de magazine. Vorbim așadar de o diminuare a numărului de salariați cu 59 de persoane (9,2%). Din magazinele Kingfisher din Rusia au plecat, în perioada analizată, 69 de persoane, dar compania a închis acolo un magazin, rămânând cu 18 și se pregătește de exit.

În schimb, în Iberia unde retailerul a înregistrat cea mai semnificativă scădere în vânzări ( peste 22%), numărul de angajați a crescut cu 11, la 2011, la un număr similar de magazine.

Cele mai multe angajări s-au făcut însă în UK și Irlanda ( plus 1.773 salariați), urmare a expansiunii agresive a companiei care și-a adăugat la rețea 45 de unități, până la 984.

Per total, în prima jumătate a acestui an, Kingfisher a anagajat peste 1.700 de oameni, ajungând la un total de aproximativ 64.600 la nivel global.

Explicația situației din România poate fi legată de profitabilitate având în vedere că pierderea din activitățile cu amănuntul (retail profit) a magazinelor din România a crescut cu 1 milion de lire sterline, până la 11 milioane de lire sterline.

Profitul cu amănuntul al grupului a scăzut cu 3,2%, până la 59 de milioane de lire sterline, reflectând o scădere modestă în Polonia, compensată parțial de pierderile combinate mai mici din România și Rusia.
În schimb, tot la nivel de grup, profitul ajustat înainte de impozitare a crescut cu 23%, la 415 milioane de lire sterline, cu mult peste media de 361 milioane de lire sterline cât estimaseră analiștii pentru companie.

Concedii plătite de stat pentru angajații Kingfisher. Își vor recupera 55 de milioane de lire sterline

În ceea ce privește situația angajaților în perioada în care magazinele a trebuit să fie inchise, atât în România cât și în alte state în care retailerul operează, grupul a anunțat că va beneficia de pachetele financiare create de statele UE în acest scop, precum Coronavirus Job Retention Scheme (CJRS) în Regatul Unit „activité partielle” în Franța sau șomajul tehnic plătit de către stat în cazul României. În total, compania a solicitat în cadrul acestor scheme aproximativ 55 de milioane de lire sterline.

Compania a anunțat însă că, după ce va reveni pe profit, vrea să ramburseze 23 milioane de lire sterline pe care le-a primit de la guvernul britanic.

De asemenea, compania nu va accesa „bonusul de păstrare a locurilor de muncă” de 1.000 de lire sterline pe angajat oferit de guvernul UK pentru menținerea personalului și a rambursat banii împrumutați în cadrul schemei de finanțare a Băncii Angliei.

Conform datelor companiei, de la mijlocul lunii martie, în jur de 50% dintre angajații grupului au fost în concedii, ponderea lor reducându-se la 10% până la sfârșitul lunii mai, odată cu redeschiderea magazinelor din Regatul Unit și Franța.” Cu excepția celor care sunt vulnerabili și / sau cu risc mai mare de infecție, toți colegii rămași din Franța și România s-au întors din concediu pe 1 iunie, restul colegilor din Marea Britanie și Spania revenind pe 1 iulie”, a anunțat compania.

„În prima jumătate a anului, am obținut o performanță financiară care ne dă speranțe, cu impactul negativ al COVID-19 în trimestrul 1, compensat de o puternică redresare în trimestrul al doilea. Această recuperare a continuat până în prezent, cu o creștere la toate brandurile și categoriile. Criza a determinat mai mulți oameni să își redescopere casele și să găsească plăcere în a le face mai primitoare. Este, de asemenea, clar că oamenii devin tot confortabili cu comenzile online. (…)”Am făcut progrese față de planul strategic anunțat în iunie. Ne reorganizăm în mod fundamental modelul de operare comercială pentru a servi mai bine clienților noștri. Ne-am accelerat planurile în ceea ce privește comerțul electronic. Continuăm să ne îmbunătățim performanța operațională în Franța și am introdus noi abordări comerciale la fiecare dintre brandurile noastre. Testăm o serie de inițiative, inclusiv noi concepte, servicii și parteneriate. (…) „Privind în perspectivă, în timp ce planurile pe termen scurt sunt incerte, oportunitatea pe termen lung pentru Kingfisher este semnificativă. Mai sunt multe de făcut, dar noua echipă și noul plan sunt acum stabilite și ne-am angajat să revenim pe creştere.”, a declarat Thierry Garnier, Chief Executive Officer al companiei.

Grupul Kingfisher operează peste 1.350 de magazine în țări precum Marea Britanie, Irlanda, Polonia, România, Franța, Rusia. În România, Kingfisher a finalizat preluarea rețelei Praktiker România de la omul de afaceri turc Omar Susli la începutul lunii decembrie 2017. Britanicii au plătit 22 milioane de euro, din care 6 milioane de euro pentru acoperirea datoriilor companiei.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...