Efectul low-cost pe cursele interne: traficul de pasageri s-a dublat

02 06. 2017
aeroport2_01762300

Prima companie aeriană care spărgea monopolul Tarom pe cursele interne a fost Blue Air. Compania a lansat pe 25 octombrie 2015 zborurile dintre Bucureşti şi Iaşi. La câteva luni, şi competitorii Wizz Air şi Ryanair au lansat noi zboruri interne, spre Cluj-Napoca, respectiv Timişoara. Iar traficul de pasageri pe rutele interne s-a dublat în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Astfel, dacă totalul pasagerilor îmbarcaţi şi debarcaţi de pe cursele interne regulate şi neregulate pe aeroporturile din România a fost de 319.233 în primul trimestru din 2016, acest număr s-a dublat în aceeaşi perioadă a acestui an. 

Şi numărul pasagerilor îmbarcaţi şi debarcaţi de pe aeroportul Henri Coandă aproape că s-a dublat. Traficul a crescut de la 158.560 de pasageri în primul trimestru din 2016, la 302.494 de pasageri în primele trei luni din acest an, mai arată datele de la INS. 

În vara anului trecut, Tarom a pierdut monopolul pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca, atunci când Wizz şi Blue au lansat noi zboruri. În cifre, traficul de pasageri a crescut cu 168% în primele trei luni din acest an, coparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, de la un trafic de puţin peste 43.000 de pasageri, la începutul acestui an s-au îmbarcat şi debarcat aproape 123.000 de pasageri. 

Pe aeroportul din Timişoara, traficul a crescut cu 146%, la un total de 97.167 pasageri. Şi pe aeroportul din Iaşi s-a întregistrat o creştere a traficului de 46%, la 90.353 psageri îmbarcaţi şi debarcaţi. 

Competiţie pe rutele interne

În timp ce Tarom pierdea de la an la an cotă de piaţă, singurele zboruri pe care nu avea competiţie au fost cele interne. Dar, chiar şi aşa, compania a renunţat la unele rute interne, precum cele spre Sibiu şi Tîrgu-Mureş. 

Blue Air a făcut primul pas pe piaţa internă cu zboruri de la Bucureşti spre Iaşi, Wizz Air a lansat pentru a doua oară cursele spre Cluj-Napoca, iar Ryanair leagă Timişoara de Capitală. În plus, Blue Air ridică a ridicat ştacheta încă de anul trecut când şi-a stabilit baza la Cluj-Napoca şi a lansat zborurile spre Bucureşti, din vara acestui an compania românească va opera şi pe rute între Constanţa şi Oradea, Cluj, Timişoara şi Iaşi. 

Lansate pe 22 iulie 2016, zborurile spre Cluj-Napoca i-au adus Wizz Air un trafic de 100.000 de pasageri în şapte luni de la lansare. 

Ryanair a înregistrat acelaşi trafic pe ruta Timişoara-Bucureşti. 100.000 de pasageri au fost transportaţi din septembrie 2016 şi până în aprilie 2017.