1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Nokia a plecat. Care este cel mai vândut produs românesc la export

Anul trecut a marcat revenirea seturilor de bujii pe primul loc al topului celor mai vândute produse româneşti în străinătate. Odată cu încetarea producţiei la fabrica Nokia de lângă Cluj, telefonul mobil a picat pe locul doi în top.

24 mar, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

După doi ani la rând în care telefonul mobilul a fost vârful de lance al exporturilor româneşti, în 2011, odată cu plecarea Nokia de la Jucu, volumul vânzărilor de celulare la export a scăzut, astfel că mobilul a ajuns pe locul doi în topul celor mai vândute produse româneşti în străinătate. L-au depăşit, chiar dacă la mică distanţă,  seturile de fişe pentru bujii de autovehicule.  

Potrivit datelor de la Statistică pe 2011, exportul total de seturi de fişe de bujii a totalizat 1,7 miliarde de euro, în timp ce vânzările de telefoane mobile au fost de 1,67 miliarde de euro. Seturile de fişe pentru bujii au revenit pe primul lor în top vânzări după ce timp de doi ani telefoanele Nokia îi „uzurpaseră” această poziţie.

Vânzările de celulare asamblate în România au încetinit brusc în ultimele trei luni ale anului trecut, având în vedere că topul exporturilor româneşti la opt luni 2011 era încă dominat de telefonul mobil, vândut de 1,22 miliarde euro, la o distanţă confortabilă de seturile de fişe pentru bujii care se vânduseră de doar 1,07 miliarde de euro.

Astfel, schimbarea de lider s-a petrecut în ultimul trimestru al anului trecut, odată cu încetarea producţiei la fabrica Nokia de lângă Cluj. 

Pe locul trei în topul exporturilor româneşti se află autovehiculele pe motorină cu o capacitate de până la 1.500 de cm³. Acestea  s-au vândut de 1,47 miliarde de euro.

În top 10 produse de export mai găsim benzina pentru aviaţie vîndută de 877 de milioane de euro, nave maritime - 826 de milioane de euro, anvelope - 821 de milioane de euro sau medicamente – 612 milioane de euro.

Totalul exporturilor româneşti pe 2011 a fost de 45 de miliarde de euro, un record al perioadei de după Revoluţie. Principalele pieţe au fost Germania cu aproape 8,4 miliarde de euro, Italia cu 5,8 miliarde de euro şi Franţa cu 3,37 miliarde de euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO