1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Efectul plecării Nokia: Telefonul mobil nu mai contează la export. Ce vindem acum

După ce în 2010-2011 telefonul mobil ajunsese cel mai vândut produs la extern al României, acum nu mai este nici măcar printre primele 10. Topul este dominat de produsele care au legătură cu industria auto

16 aug, 2012 | | ECONOMICA.net

Odată cu plecarea Nokia din România, telefonul mobil a ieşit din topul celor mai exportate produse ale României. Dacă celularul făcea vânzări de peste un miliard de euro anual, acum practic nu mai contează la export. Impactul asupra balanţei comerciale nu este, totuşi, atât de mare pentru că majoritatea pieselor care compuneau un telefon mobil erau importate.

În acest moment, cel mai vândut produs la export al României este setul de fişe pentru bujii, revenit pe primul loc după un an în care pierduse poziţia fruntaşă în faţa telefonului Nokia. Seturile de fişe pentru bujii s-au vândut de 771 de milioane de euro, în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor de la Statistică. Pe locul doi în topul celor mai mari exporturi se găsesc autovehiculele cu 456 milioane de euro iar pe locul trei navele maritime, vândute de 371 milioane de euro. Top 10 cele mai mari exporturi deste dominat de produsele care au legătură cu industria auto. Astfel, pe locul patru găsim anvelopele cu 340 de milioane de euro, pe cinci benzină cu cifra octanică minim 95, dar sub 98, exportată de 337 milioane de euro şi pe şase rulotele autopropulsate cu 291 milioane de euro. Locurile şapte, opt, nouă şi zece sunt ocupate de medicamente, alţi hibrizi, caroserii şi turbocompresoare monoetajate.

Exporturile noastre în primele cinci luni ale anului au atins 18,5 miliarde de euro. În perioada similară a anului trecut acestea erau de doar 18,2 miliarde de euro deşi acestea includeau şi componenta telefon mobil Nokia. Principalele ţări unde ne vindem produsele sunt Germania, Italia, Franţa, Ungaria şi Turcia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO