EFG Eurobank: Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au crescut uşor în T1

Preţurile locuinţelor au crescut uşor în primul trimestru, după o scădere similară în trimestrul anterior, fluctuaţiile pozitive şi negative, devenite o obişnuinţă pe piaţa rezidenţială, reflectând condiţiile economice dificile din Europa, dar şi nivelul încrederii în piaţă, potrivit EFG Eurobank.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 12:56

„Cele mai recente rezultate ale principalilor indici aferenţi primului trimestru din 2013 susţin tendinţa stabilă observată în ultimele 4-6 trimestre, atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti. Fluctuaţiile pozitive şi negative devin obişnuite pentru piaţa rezidenţială din România, reflectând atât condiţiile economice dificile de pe continentul european, cât şi nivelul de încredere de pe piaţa locală, care ar putea permite în viitorul apropriat o revenire a nivelului tranzacţiilor de pe piaţa rezidenţială”, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS) cu ocazia lansării unei noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.

Noile date includ primul trimestru al anului 2013, totalizând un istoric pentru opt ani acoperiţi integral de indici.

La nivel naţional, Indicele Rezidenţial EPS a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru al anului 2013, în urma unei scăderi similare înregistrate în trimestrul anterior. Tipologia unor mici fluctuaţii în jurul unui nivel stabil de preţ a devenit comună în ultimii doi ani. Rezultatele diferitelor zone componente ale indexului naţional variază, unele înregistrând creşteri de preţuri, iar altele scăderi în ultimul trimestru.

În ultimele patru trimestre, indexul preţului naţional a scăzut cu 1,2%. Preţurile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere cumulată de 33% (-7,6% în medie pe an) faţă de maximumul pieţei, înregistrat în primul trimestru din 2008. Preţurile din zonele Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au scăzut în primul trimestrul al 2013 cu 4,1% şi, respectiv, cu 5% de la un trimestru la altul, spre deosebire de preţurile din Judeţul Ilfov, care au crescut cu 2,4%, indicând un posibil echilibru al pieţei.

Comparativ cu primul trimestru al lui 2008, preţurile din Bucureşti afişează o scădere cumulată de 51%, sau 13.3% în medie pe an.

Indicii specifici pe tipuri de proprietate sugerează performanţe diferite la nivel naţional şi în Capitală. Astfel, preţurile apartamentelor din Bucureşti au înregistrat niveluri mai bune decât media pe întreaga piaţă rezidenţailă a Capitalei, în timp ce la nivel naţional situaţia a fost opusă, mai exact preţurile apartamentelor au înregistrat o creştere mai mică decât media pieţei.

O evoluţie similară o au indicii corelaţi la vechimea proprietăţilor rezidenţiale. Preţul proprietăţilor noi (livrate in ultimii trei ani) a înregistrat o creştere peste medie în ultimul trimestru la nivel naţional, în timp ce preţul proprietăţilor noi din Bucureşti a scăzut în ritm mai rapid comparativ cu media Capitalei.

De asemenea, indicii EPS sugerează că diferenţa de preţ a proprietăţilor noi comparativ cu cele vechi, cu caracteristici similare, a crescut în ultimii patru ani la nivel naţional, excepţie făcând Bucureştiul unde diferenţa dintre cele două tipuri de proprietăţi s-a micşorat.

La nivelul zonelor geografice, sudul ţării şi Moldova au înregistrat cele mai relevante creşteri de preţuri, cu niveluri cuprinse între maxim 7,8% şi, respectiv, 3,9% pe parcursul trimestrului. Majoritatea celorlalte divizii au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţuri cuprinse între 1,2% şi 3,4%, cu excepţia zonelor Bucureşti-Ilfov şi Dunăre-Marea Neagră, care au înregistrat scăderi de preţuri. Pe de altă parte, zona de vest a ţării a înregistrat cea mai mică scădere a preţului mediu din ultimii cinci ani, totalizând 24,5%, comparativ cu primul trimestrul al lui 2008, sau 5,5% în medie pe an.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Te-ar mai putea interesa și
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor grupul german Allianz, prin care cele două instituţii vor schimba......
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care ...
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom intră pe piața asigurărilor din România alături de compania grecească Hellas Direct
Autonom Protect, divizia de servicii pentru piața de asigurări a Grupului Autonom, a încheiat un parteneriat de distribuție ...
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Pepco ajunge la o rețea de 400 de magazine în România. Cel mai recent deschis a fost inaugurat în București
Retailerul polonez Pepco a deschis astăzi, 30 septembrie, magazinul cu numărul 400, la București, a anunțat compania.