Efin.ro: Interesul pentru credite a scăzut în martie

Numarul persoanelor care si-au facut o evaluare financiara pe site-ul Efin.ro s-a redus in martie cu 25,33% fata de luna precedenta, la 5.288 de persoane, potrivit datelor Indicelui Efin.ro, care masoara interesul persoanelor fizice pentru a obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 09:36
Efin.ro: Interesul pentru credite a scăzut în martie

In conditiile in care piata muncii devine tot mai volatila, iar evolutia economiei ramane incerta, reticenta romanilor fata de creditare este usor de inteles. Odata cu aparitia crizei, numarul persoanelor care indeplinesc conditiile impuse de banci s-a aflat intr-un proces continuu de scadere. La nivelul intregii economii creditarea s-a diminuat in primele luni ale anului, iar soldul imprumuturilor contractate de populatie se situa la nivelul de 102,89 miliarde lei la finele lunii februarie, in usoara scadere fata de ianuarie, cand insuma 103,19 miliarde lei.

Exceptand volatilitatea legata de sezonalitate (spre exemplu in luna decembrie, cererea de credite este mult mai redusa, iar in ianuarie este ridicata din cauza sarbatorilor de iarna, respectiv a zilelor libere din decembrie si a nevoilor financiare din ianuarie) cererea de creditare va intra pe un usor trend pozitiv in lunile urmatoare, ca urmare a realizarii cerintelor bancilor comerciale.

Conform Credit Scoring, instrumentul online dezvoltat de portalul www.Efin.ro pentru a permite aplicantilor sa isi evalueze sansele de a le fi acceptata cererea de credit de catre banci, 63% din cei care si-au facut evaluarea financiara au obtinut un rezultat favorabil in cursul lunii martie. In medie, o persoana face 2,82 aplicatii, pentru a intelege care sunt aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca pentru a accesa un credit. 46,7% (2.470) dintre cei care si-au facut o evaluare financiara sunt absolventi de studii superioare.
 

Ca si in lunile precedente, persoanele cu venituri nete cuprinse intre 750 si 1.500 lei sunt cele mai dornice sa acceseze un imprumut (35,6%). Din cele 2.020 de persoane cu un astfel de venit, care si-au calculat credit scorigul in luna martie, 1.185 indeplinesc criteriile de eligibilitate in vederea obtinerii unui imprumut (59%).

Pe locul al doilea in topul celor mai interesati de verificarea sanselor pe care le au in vederea obtinerii unui imprumut, se situeaza romanii cu venituri peste medie (2.000 – 5.000 lei). Din totalul persoanelor care si-au calculat credit scoringul, 77% s-ar califica pentru obtinerea unui imprumut.

Cei care au venituri cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei intregesc topul celor mai interesate persoane de obtinerea unui imprumut. 71% dintre cele 936 de persoane care si-au facut o evaluare financiara au sanse reale sa contracteze un imprumut. Asadar, reluarea creditarii pentru persoanele fizice sta doar in dorinta bancilor comerciale de a oferi credite clientilor potentiali.

De la lansarea instrumentului Credit Scoring, peste 380.000 de persoane si-au calculat scoringul online.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...