Eforturile Renault de compensare a declinului vânzărilor în Europa, afectate de piaţa din Rusia

Piaţa auto din Rusia ar putea înregistra un declin în acest an, după trei ani de creşteri de peste 10%, punând în pericol eforturile liderului de piaţă Renault de a compensa scăderea cererii în Europa, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 07 feb. 2013, 15:39
Eforturile Renault de compensare a declinului vânzărilor în Europa, afectate de piaţa din Rusia

Renault, care deţine brandul Lada, miza pe creşterea pieţei ruseşti, după ce a înregistrat anul trecut o scădere puternică a vânzărilor în Europa.

Piaţa din Rusia, care potrivit estimărilor va depăşi volumul celei din Germania până în 2014, s-a dezvoltat odată cu clasa de mijloc, iar perspectivele favorabile ale regiunii au determinat Renault, Volkswagen, Ford Motor şi alte companii auto să îşi extindă capacităţile de producţie.

General Motors şi partenerul său rus GAZ Group au mărit în această săptămână producţia la 30.000 de automobile Chevrolet Aveos pe an.

„Este o piaţă foarte competitivă. Sunt disponibile peste 500 de modele. Suedezii preferă break-urile, americanii pickup-urile, SUV-urile şi sedan-urile. Aici oamenii vor de toate”, a declarat directorul general al GAZ, Bo Andersson.

În anii ’90, AvtoVAZ, producătoarea Lada, era susţinută cu ajutoare guvernamentale. În 2008, AvtoVAZ era deja un activ valoros, la care Renault a cumpărat o participaţie de 25% după ce a concurat cu GM şi Fiat. Renault şi partenerul japonez Nissan au încheiat ulterior un acord prin care vor deţine 74,5% din producătorul Lada.

VW şi Ford deţin fiecare în Rusia fabrici unde produc peste 100.000 de vehicule, iar în 2011 au semnat acorduri de extindere.

În acest an, vânzările de maşini din Rusia ar putea creşte cu 2,3%, la 2,98 milioane maşini şi vehicule comerciale uşoare, după un avans de 11% anul trecut, potrivit IHS Automotive.

Potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Afaceriştilor Europeni din Rusia, piaţa ar putea evolua în acest an între un declin de 5% şi o creştere de 5%.

În 2012, grupul Renault-Nissan-Lada şi-a majorat vânzările în Rusia cu 1%, la 890.433 vehicule. O creştere de 23% a brandului Renault a compensat un declin de 7% al Lada. Renault a vândut anul trecut 189.852 de maşini în Rusia, reprezentând 7,3% din livrările mondiale ale grupului.

În Europa, vânzările Renault au scăzut cu 19%, la 1,05 milioane maşini. Directorul general al Renault anticipează pentru acest an un declin de 3% a pieţei auto europene.

Te-ar mai putea interesa și
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service, bazată pe inyeligență artificială
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service, bazată pe inyeligență artificială
Lenovo lansează noua soluție Cyber Resiliency as a Service (CRaaS) bazată pe inteligența artificială, care valorifică datele telemetrice ale dispozitivelor Lenovo și portofoliul de software de......
EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024
EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024
EVERGENT Investments, compania de investiții listată sub simbolul EVER, raportează un rezultat net de 78,12 milioane de ...
Platforma de promovare a turismului cultural România Atractivă a fost lansată astăzi, în urma unei investiții cu bani din PNRR de peste 36 de milioane de lei
Platforma de promovare a turismului cultural România Atractivă a fost lansată astăzi, în urma unei investiții cu bani ...
De astăzi, 15 mai, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țara noastră, cu ajutorul ...
Schimbările climatice reprezintă o ameninţare tot mai pentru sănătatea oamenilor – raport AEM
Schimbările climatice reprezintă o ameninţare tot mai pentru sănătatea oamenilor – raport AEM
Schimbările climatice exacerbează inundaţiile şi secetele şi reduc calitatea apei, reprezentând o ameninţare tot mai ...