Şeful ANRE: Scăderea preţului la energie a fost determinată de diminuarea cererii din piaţă

Scăderea cererii de energie de pe piață a condus la o diminuare a tarifului de la 240 lei pe MWh, la finele anului trecut, la 150 lei/MWh în acest an, pe piața liberă, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, Niculae Havrileț, într-o conferință de specialitate.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 14:17
Şeful ANRE: Scăderea preţului la energie a fost determinată de diminuarea cererii din piaţă

„Programul de liberalizare se face în baza Legii 123, aprobată de Parlament, o lege europeană care presupune aplicarea unor calendare. În zona de energie electrică, evoluția aplicării calendarului a fost mult ușurată de faptul că, în ultima perioadă, producem mai mult decât consumăm, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor. Dacă anul trecut, în noiembrie—decembrie, aveam un preț de 230—240 lei/MWh, în acest an avem o medie de 140—150 de lei, o scădere destul de mare’, a spus Havrileț.

Oficialul ANRE a precizat, totodată, că liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii industriali va avea loc, cu siguranță, de la 1 ianuarie 2014.

„Din 1 septembrie, am mai făcut un pas foarte important de 20% (pentru liberalizarea pieței la consumatorii industriali—n.r.), care, însă, a trecut neobservat. Consumatorii industriali nu au resimțit o creștere a tarifelor, iar estimările noastre arată o valoare de sub 1%. Nu avem niciun motiv serios să nu finalizăm la 1 ianuarie 2014 liberalizarea deplină a pieței de energie pentru consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici, am avut o etapă de reglementare de 10% (la 1 iulie—n.r.)’, a explicat președintele ANRE.

Niculae Havrileț a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că de la 1 ianuarie 2014 populația va primi 20% din energia electrică la prețul pieței libere, iar 80% din consum va fi facturat la preț reglementat.

Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieței de energie, care prevede creșterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantității de energie la prețul pieței. Începând cu această dată, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii prețurile pe care le vor achita.

Potrivit lui Havrileț, pe parcursul anului viitor vor fi bifate două etape din acest calendar.

”La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la prețul de pe piața liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va crește la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat și o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluția prețului pe piața liberă. De exemplu, acum, prețul pe piața liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat”, a explicat președintele ANRE.

Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la prețul pieței, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să se majoreze cu 10%.

Tariful componentei de piață concurențială (CPC) a fost introdus pentru prima dată la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, în primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la acești consumatori, s-a constat o creștere de preț de aproximativ 1% față de situația în care s-ar fi menținut tariful reglementat pentru tot consumul.

Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziției de energie electrică exclusiv din piața concurențială, ”cuprinde costurile cu achiziția energiei electrice din piețele competitive centralizate, precum și costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distribuție, furnizare—n.r.)” și este avizat de autoritatea competentă (ANRE).

Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie—31 decembrie 2013, tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piață concurențială (CPC) se aplică pentru 10%.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...