Șeful de la Apele Române: 357 de zone din România au risc semnificativ de inundații

Aproximativ 357 de zone din România cu risc semnificativ la inundaţii sunt contorizate la nivel naţional, iar pentru acestea au fost identificate şi prioritizate circa 2.600 de măsuri, care vor fi implementate de către toate autorităţile responsabile în managementul riscului la inundaţii în perioada 2016-2021, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Administraţiei Naţionale 'Apele Române' (ANAR), Nicolae Bărbieru.
Economica.net - Dum, 15 mai 2016, 09:10
Șeful de la Apele Române: 357 de zone din România au risc semnificativ de inundații

Şeful ANAR a amintit, totodată, de unul dintre cele mai importante proiecte pe care România le derulează la ora actuală, respectiv protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre. Potrivit lui Bărbieru, s-a reuşit, până în acest moment, extinderea litoralului cu o suprafaţă de peste 33 de hectare, pe cele cinci sectoare de plajă incluse în proiect (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord), în timp ce plajele sunt mai late cu mai bine de 100 de metri.

AGERPRES: Care sunt priorităţile pentru acest an ale ANAR?
Nicolae Bărbieru: Prioritatea numărul unu constă în continuarea şi finalizarea a cât mai multor obiective de investiţii de interes strategic naţional (Infrastructura Critică Naţională). Având în vedere nivelul scăzut al finanţării de la Bugetul de Stat din ultimii ani, A.N.”Apele Române” a alocat din surse proprii, începând cu anul 2014, sumele necesare în vederea atingerii acestui obiectiv. Suma alocată, în acest an, pentru atingerea acestora este de 354 milioane lei, din care peste 150 milioane lei sunt prevăzute pentru realizarea de obiective de investiţii în execuţie sau noi reabilitări şi reparaţii, instalaţii şi echipamente, iar circa 200 milioane lei sunt prevăzuţi pentru dotările independente necesare pentru realizarea activităţii A.N.”Apele Române”.

În privinţa lucrărilor de investiţii finanţate din Fonduri Externe Nerambursabile (Fondul de Coeziune-Axa Prioritară 5 POS Mediu), până la sfârşitul lunii iunie vor fi finalizate cinci obiective de investiţii şi trei asistenţe tehnice. Printre obiectivele ce se finalizează menţionăm: „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) Municipiul Constanţa şi Eforie Nord”, dar şi „WATMAN – Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor”.

O altă prioritate este reprezentată de creşterea capacităţii de intervenţie rapidă în situaţii de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, şi nu în ultimul rând, finalizarea procedurii de inventariere a digurilor aflate în exploatare, întocmirea fişelor de evidenţă a acestora conform procedurilor.

De asemenea, dorim depunerea documentaţiei necesare la AM POIM din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, în vederea verificării şi a aprobării aplicaţiei de finanţare pentru eroziunea costieră – etapa a II -a (2014 – 2012), dar şi finalizarea activităţilor derulate în cadrul proiectului „Către Un Mediu Acvatic Adecvat” şi îndeplinirea indicatorilor de proiect asumaţi în cadrul programului de finanţare din cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European.

Nu în ultimul rând, menţionăm ca şi prioritate continuarea implementării programului UCCWAT de gestiune a bazelor de date UCC (activitatea de exploatare şi urmărire a construcţiilor n.r), astfel încât acesta să fie implementat la cel puţin un baraj, la administraţiile bazinale de apă la care nu a fost instalat până în acest moment.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Christel Heydemann ar putea deveni prima femeie numită director general al Orange – Reuters
Christel Heydemann ar putea deveni prima femeie numită director general al Orange – Reuters
 Orange, cel mai mare operator francez de telecomunicaţii, este în grafic pentru a o numi pe Christel Heydemann în funcţia ...
Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi vizează o triplare a investițiilor pentru dezvoltarea de vehicule electrice
Alianța Renault, Nissan și Mitsubishi vizează o triplare a investițiilor pentru dezvoltarea de vehicule electrice
Alianța franco-niponă compusă din grupurile Renault, Nissan și Mitsubishi Motors va anunța în această săptămână ...
Profitul Transelectrica scade de 40 de ori în 2022. Compania este foarte aproape să încheie anul pe pierdere
Profitul Transelectrica scade de 40 de ori în 2022. Compania este foarte aproape să încheie anul pe pierdere
Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic național, și-a bugetat pentru acest ...