Egipt: Morsi a fost înlăturat de armată. Se vor organiza alegeri anticipate

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani. Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 04:25
Egipt: Morsi a fost înlăturat de armată. Se vor organiza alegeri anticipate

Armata egipteană împreună cu opoziţia anunţă suspendarea Constituţiei şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Anunţul a fost făcut de şeful Statului Major al armatei egiptene, generalul Abdel Fatah El-Sisi.

Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.

Sutele de mii de oameni adunaţi în Piaţa Tahrir din Cairo au avut o reacţie de mare bucurie la anunţul comandantului armatei. Înainte de acest anunţ, armata a mobilizat forţe în jurul mitingului susţinătorilor preşedintelui Mohamed Morsi, desfăşurat în altă parte a capitalei.

Planul de tranziţie este susţinut de Mohamed ElBaradei, liderul opoziţiei egiptene, precum şi de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunităţii sunnite, şi de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului. De asemenea, Partidul Nour, a doua forţă islamistă din Egipt, a anunţat că acceptă această situaţie.

Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.

Mohamed Morsi a fost transferat singur la Ministerul Apărării

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani, din care provine acesta, relatează AFP.

„Morsi a fost separat de echipa sa şi dus la Ministerul Apărării”, a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

Anterior el declarase că Morsi şi „toată echipa prezidenţială sunt în arest la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei”, adăugând că tatăl său, considerat principalul consilier al lui Morsi este, de asemenea, deţinut.

Mohamed Morsi denunţă o lovitură de stat militară şi lansează apel la calm

Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o „lovitură de stat care conţine toate elementele”.

„Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el”, a declarat un consilier al acestuia.

„Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri”, a continuat oficialul citat.

„Este o lovitură de stat care conţine toate elementele”, a declarat Morsi pe Twitter.

Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării, anunţă armata egipteană.

Poliţia egipteană ordonă arestarea a 300 de islamişti – presă

Poliţia egipteană a ordonat arestarea a 300 de membri ai Fraţilor Musulmani, mişcarea preşedintelui Mohamed Morsi înlăturat de la putere de armată, a anunţat cotidianul guvernamental Al-Ahram în ediţia de joi, relatează AFP.

Anterior, surse din cadrul serviciilor de securitate au anunţat arestarea lui Saad al-Katatni, liderul Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), formaţiunea politică a confreriei, şi a lui Rashad Bayoumi, adjunctul Ghidului suprem al mişcării.

Un oficial din cadrul Ministerului de Interne a confirmat pentru AFP că „membrii Fraţilor Musulmani” sunt căutaţi după emiterea unor mandate de arestare pe numele lor, fără alte detalii.

Miercuri seara, armata l-a înlăturat de la putere pe Morsi, înlocuindu-l până la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate cu preşedintele Curţii Constituţionale, Adly Mansour, care va depune jurământul joi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...