Egipt: Morsi a fost înlăturat de armată. Se vor organiza alegeri anticipate

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani. Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 04:25
Egipt: Morsi a fost înlăturat de armată. Se vor organiza alegeri anticipate

Armata egipteană împreună cu opoziţia anunţă suspendarea Constituţiei şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Anunţul a fost făcut de şeful Statului Major al armatei egiptene, generalul Abdel Fatah El-Sisi.

Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.

Sutele de mii de oameni adunaţi în Piaţa Tahrir din Cairo au avut o reacţie de mare bucurie la anunţul comandantului armatei. Înainte de acest anunţ, armata a mobilizat forţe în jurul mitingului susţinătorilor preşedintelui Mohamed Morsi, desfăşurat în altă parte a capitalei.

Planul de tranziţie este susţinut de Mohamed ElBaradei, liderul opoziţiei egiptene, precum şi de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunităţii sunnite, şi de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului. De asemenea, Partidul Nour, a doua forţă islamistă din Egipt, a anunţat că acceptă această situaţie.

Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani.

Mohamed Morsi a fost transferat singur la Ministerul Apărării

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani, din care provine acesta, relatează AFP.

„Morsi a fost separat de echipa sa şi dus la Ministerul Apărării”, a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

Anterior el declarase că Morsi şi „toată echipa prezidenţială sunt în arest la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei”, adăugând că tatăl său, considerat principalul consilier al lui Morsi este, de asemenea, deţinut.

Mohamed Morsi denunţă o lovitură de stat militară şi lansează apel la calm

Mohamed Morsi a declarat că planul prezentat de armată este o „lovitură de stat care conţine toate elementele”.

„Preşedintele îndeamnă egiptenii să opună rezistenţă în mod paşnic acestei lovituri de stat militare, aşa cum va face şi el”, a declarat un consilier al acestuia.

„Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotărâri”, a continuat oficialul citat.

„Este o lovitură de stat care conţine toate elementele”, a declarat Morsi pe Twitter.

Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării, anunţă armata egipteană.

Poliţia egipteană ordonă arestarea a 300 de islamişti – presă

Poliţia egipteană a ordonat arestarea a 300 de membri ai Fraţilor Musulmani, mişcarea preşedintelui Mohamed Morsi înlăturat de la putere de armată, a anunţat cotidianul guvernamental Al-Ahram în ediţia de joi, relatează AFP.

Anterior, surse din cadrul serviciilor de securitate au anunţat arestarea lui Saad al-Katatni, liderul Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), formaţiunea politică a confreriei, şi a lui Rashad Bayoumi, adjunctul Ghidului suprem al mişcării.

Un oficial din cadrul Ministerului de Interne a confirmat pentru AFP că „membrii Fraţilor Musulmani” sunt căutaţi după emiterea unor mandate de arestare pe numele lor, fără alte detalii.

Miercuri seara, armata l-a înlăturat de la putere pe Morsi, înlocuindu-l până la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate cu preşedintele Curţii Constituţionale, Adly Mansour, care va depune jurământul joi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...