Egipt: Purtătorii de cuvânt ai Preşedinţiei şi Guvernului au demisionat

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Mohamed Morsi şi purtătorul de cuvânt al Guvernului egiptean şi-au prezentat demisiile marţi, după ce mai mulţi miniştri au demisionat în ultimele zile, au anunţat surse oficiale, citate de AFP.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 12:57
Egipt: Purtătorii de cuvânt ai Preşedinţiei şi Guvernului au demisionat

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ehab Fahmi, a decis să-şi părăsească postul, a anunţat pentru AFP un oficial al Ministerului de Externe.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alaa al-Hadidi, a afirmat, la rândul său, pentru agenţia oficială Mena că i-a trimis cererea sa de demisie premierului Hesham Qandil.

Cinci miniştri, inclusiv şeful diplomaţiei egiptene Mohammed Kamel Amr, s-au retras, deja, din cadrul Guvernului din momentul declanşării, duminică, unei manifestaţii de amploare împotriva preşedintelui islamist.

Noile demisii îl izolează şi mai mult pe şeful statului egiptean, căruia armata i-a dat, luni seara, 48 de ore pentru „a satisface revendicările poporului”, a doua zi după desfăşurarea unor manifestaţii masive în toată ţara pentru a cere îndepărtarea de la putere a preşedintelui provenit din rândul Fraţilor Musulmani, ales în urmă cu un an.

Justiţia egipteană l-a restabilit în funcţie pe procurorul general demis de Mohamed Morsi – presă

Justiţia egipteană a ordonat, marţi, restabilirea în funcţie a procurorului general demis de preşedintele Mohamed Morsi, aplicând o lovitură şefului de stat islamist contestat de către manifestanţi, relatează AFP.

„Curtea de Apel ia hotărârea definivă de a-l restabili pe Abdel Meguid Mahmoud (în postul) de procuror general”, a anunţat agenţia oficială Mena.

Mahmoud a fost numit în post pe timpul lui Hosni Mubarak, care a fost îndepărtat de la putere. El a fost acuzat de către militanţii revoltei din 2011 că s-ar afla la originea insuficienţei probelor prezentate de Parchet în procesul unor oficiali ai fostului regim.

Demiterea lui Abdel Meguid Mahmoud, în noiembrie, prin decret prezidenţial şi nominalizarea lui Talaat Abdallah, acuzat că este favorabil Fraţilor Musulmani, ca succesor al său au intensificat divergenţele dintre preşedintele Morsi şi aparatul judiciar egiptean.

Hotărârea de marţi intervine după ce armata a lansat un ultimatum lui Morsi şi în timp ce cinci miniştri, inclusiv şeful diplomaţiei egiptene, Mohammed Kamel Amr, şi-au prezentat demisia.

Armata i-a dat, luni seara, 48 de ore şefului statului pentru „a satisface revendicările poporului”, a doua zi după desfăşurarea unor manifestaţii masive în toată ţara pentru a cere îndepărtarea de la putere a preşedintelui provenit din rândul Fraţilor Musulmani, ales în urmă cu un an.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...