EIU: La ce se uită companiile când se extind în alte ţări şi ce aşteaptă de la viitorii angajaţi

Reducerea costurilor se numără printre cele mai importante motive din spatele deciziilor companiilor multinaţionale de a-şi extinde operaţiunile pe plan internaţional, iar calitatea infrastructurii, corupţia şi statul de drept, taxele şi birocraţia sunt probleme importante atunci când se uită la noi pieţe şi pot deveni bariere în calea atragerii investiţiilor, reiese dintr-un studiu realizat de Economist Intelligence Unit pentru TMF Group. Raportul oferă şi o privire din interior asupra modului în care este evaluată piaţa muncii înainte de o investiţie: comportamentul angajaţilor şi legislaţia muncii sunt mai importante decât nivelul de pregătire, iar barierele de limbă şi nivelul salariilor sunt de asemenea în atenţia companiilor.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 12:51
EIU: La ce se uită companiile când se extind în alte ţări şi ce aşteaptă de la viitorii angajaţi

Principalele motive pentru care companiile europene se extind către noi teritorii sunt accesarea unor noi piețe pentru produse și servicii (74%), consolidarea cotei de piaţă (70%), reducerea costurilor de producție (50%), evitarea concurenţei pe piaţa autohtonă prin intrarea pe noi piețe de desfacere (46%), respectiv pentru a găsi noi angajați și a avea acces la competenţe indisponibile în altă parte (46%), potrivit unui comunicat remis luni ECONOMICA.NET de TMF Group, unul dintre principalii jucători pe piaţa de servicii de outsourcing.

„Un număr din ce în ce mai mare de companii europene vizează extinderea, ca parte a strategiei lor de dezvoltare și pentru a atrage noi angajați. Cu toate acestea, extinderea pe noi teritorii poate fi un proces lent și costisitor – fie că e problematică găsirea oamenilor potriviți sau înțelegerea mediului de business în ce privește sistemul legal și fiscal”, a declarat în comunicat Juraj Gerzeni, director regional pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) în cadrul TMF Group.

Stabilitatea cursului de schimb valutar, siguranţa personală, stabilitatea politică şi inflaţia se numără printre cele mai importante probleme identifiate de companii legate de extinderea în noi ţări. De remarcat, la acest capitol, importanţa semnificativă acordată infrastructurii atunci când se ia o decizie de investiţie.

La capitolul lege şi ordine, printre chestiunile analizate cu prioritate de companii se numără statul de drept, prevalenţa corupţiei şi fraudelor, legea concurenţei, birocraţia permiselor şi autorizaţiilor şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

În zona resurselor umane, comportamentul angajaţilor dintr-o anumită ţară şi starea legislaţiei muncii sunt mai importante decât calificarea angajaţilor şi pretenţiile salariale, care intră şi ele în top 5 priorităţi, alături de barierele de limbă şi costurile de schimb valutar.

În ceea ce priveşte taxele şi contabilitatea, birocraţia fiscală este cea mai mare problemă reclamată de companiile europene. În top sunt şi nivelul taxelor pe muncă, nivelul TVA şi nivelul contribuţiilor sociale.

Ca atare, cel puțin jumătate din companiile europene care se extind recurg la asistența specializată oferită de alte firme în domeniul contabilității, în cel legal și în ce privește taxele. Peste 60% din respondenții din UE spun că ei contează pe resursele furnizate de guvernul local și/sau de Camera de comerț pentru a obține asistență în ce privește HR-ul, administrarea și salarizarea. Tot pentru a acoperi aceste domenii, aproape o treime dintre respondenți apelează la proprii angajați, dar și la consilieri externi.

„Cum firmele europene care se extind pe noi teritorii se confruntă cu dificultăți legate de forța de muncă locală, directorii recurg la externalizarea serviciilor. Această tendință nu se limitează la extinderea companiilor din UE. Firme de pe alte continente se confruntă cu probleme similare în România (nu reușesc să ajungă la potențiali angajați potriviți) și apelează la companii internaționale prezente pe piața autohtonă pentru a obține asistență specializată în ce privește contabilitatea, asistența fiscală, resursele umane și salarizarea”, a conchis Camelia Niță, managing director la TMF Group România.

La realizarea acestui studiu au participat 33 de directori financiari, 31 de directori de operațiuni, 31 de directori ai departamentelor legale, 30 de directori ai departamentelor de achiziții și 30 de directori ai departamentelor de salarizare. Companiile care au răspuns invitației de a participa la realizarea acestui studiu sunt active în industria prelucrătoare (16%), IT & tehnologie (16%), servicii profesionale (16%), servicii financiare (11%), retail (8%), transport și turism (6%), construcții și imobiliare (5%), energie și resurse naturale (5%). Din companiile incluse în studiu, 80 au un venit anual de mai puțin de 500 de milioane de dolari, iar 75 au un venit anual de cel puțin 500 de milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On România anunță că operatorul rețelei de distribuție din grup, Delgaz Grid, a implementat un robot, Imobot, pentru ...
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
Deficitul global de încasare a TVA în statele membre ale UE a scăzut cu aproximativ şapte miliarde euro în 2019 comparativ ...
Comisia Europeană a transferat României prima tranşă de 1,8 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană a transferat României prima tranşă de 1,8 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană a transferat, joi, României suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% ...