El Nino loveşte din nou. Fenomenul extrem ameninţă Marea Barieră de Corali din Australia

Marea Barieră de Corali din Australia s-ar putea deteriora în continuare odată cu creşterea sezonieră a temperaturilor oceanice, a afirmat miercuri principalul organism ştiinţific marin din ţară avertizând asupra unui nou episod masiv de albire a coralilor în acest an, informează AFP.
AGERPRES - mie, 09 aug. 2023, 13:00
El Nino loveşte din nou. Fenomenul extrem ameninţă Marea Barieră de Corali din Australia

Anumite părţi ale recifului prezentau semne promiţătoare de refacere înainte ca un episod de albire, din 2022, să reducă secţiuni întregi de corali strălucitori la o masă de un alb tern şi bolnăvicios, scrie Agerpres.

Institutul pentru ştiinţe marine din Australia a afirmat că, deşi starea recifului s-a stabilizat în decursul verii ”relativ blânde” din 2023, rămâne în continuare fragil.

Directorul de cercetare al institutului, David Wachenfeld, a declarat că reciful este ”expus unui risc sporit, schimbările climatice determinând episoade de albire mai frecvente şi mai grave”.

Biroul australian de meteorologie a declarat că este ”probabil” ca un fenomen meteorologic de tipul El Nino să se dezvolte în această ţară pe parcursul săptămânilor următoare, ceea ce va determina creşterea temperaturilor oceanice în Pacific şi riscul unui nou episod de albire a coralilor.

La nivel mondial, temperatura medie a oceanelor a depăşit periodic recordurile sezoniere de căldură începând cu luna aprilie.

Wachenfeld a declarat că o singură perturbare importantă ar putea fi suficientă pentru a inversa recuperarea recentă a recifului.

La începutul anului, o echipă de experţi din cadrul ONU nu a inclus reciful pe lista siturilor de patrimoniu considerate ”în pericol”.

UNESCO a tras pentru prima dată semnalul de alarmă în ceea ce priveşte deteriorarea recifului în 2010.

Valurile de căldură oceanică au provocat episoade masive de albire a coralilor din Mare Barieră în 2016, 2017, 2020 şi 2022.

Potrivit cercetătorului Mike Emslie, chiar şi cel mai mic episod de albire ar fi suficient pentru ”a frâna” refacerea recifului.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...