Elan Schwartzenberg, 19 milioane dolari într-un offshore din Panama dintr-o tranzactie cu un gigant media – Rise Project

19 milioane de dolari au intrat într-un cont offshore manevrat de Elan Schwartzenberg în Lichtenstein. Banii au venit de la magnatul media Rupert Murdoch, iar transferul a avut loc în anul 2000, când afaceristul româno-israelian a vândut o firmă românească de panotaj ce controla aproximativ 17% din publicitatea stradală, scrie Rise Project.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 18:43
Elan Schwartzenberg, 19 milioane dolari într-un offshore din Panama dintr-o tranzactie cu un gigant media - Rise Project

Documentele Panama Papers arată și că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupție, a înființat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca. Una dintre acestea, susțin procurorii DNA, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian, Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuințe sociale în Constanța, potrivit Rise Project.

În a doua parte a anilor ’90, Elan Schwartzenberg a apelat des la serviciile registratarului panamez Mossack Fonseca prin intermediul căruia a înființat patru firme offshore în Insulele Virgine Britanice. Le-a folosit apoi ca paravane în afacerile derulate în România.

Atunci, Elan Schwartzenberg, pionier în domeniul publicității stradale la noi, tocmai deschidea o afacere de panotaj în 1997 prin firma Exclusiv Media din Capitală. Totul era controlat din Insulele Virgine Britanice, de offshore-ul Collio Financial SA (devenit ulterior O.M.E Limited).

Panama Papers dezvăluie că firma offshore declarase o subsidiară în România, adică societatea Exclusiv Media SRL care gestiona 17% din piața locală de publicitate outdoor. Suveica era însă mai complicată: la rândul lui, offshore-ul era controlat de alte căsuțe poștale, mai puțin 4.000 de acțiuni ( 30%) care îi aparțineau oficial lui Elan Schwartzenberg.

După trei ani de activitate, firma-mamă din Insulele Virgine a vândut subsidiara românească Exclusiv Media cu 19 milioane de dolari. Banii au intrat într-un cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein, iar compania a fost preluată de gigantul News Corporation patronat de magnatul media Rupert Murdoch, prin intermediul diviziei sale de publicitate News Outdoor.

Ulterior, numele firmei românești s-a schimbat, iar Murdoch a vândut mai departe, în 2011, către un grup de investitori reprezentați de fondul rusesc de investiții, VTB Capital, controlat de Kremlin. Aceștia au intrat în schemă printr-un alt offshore, de astă dată din Cipru. Mai târziu, în 2014, SRL-ul bucureștean raporta 50 de angajați și înregistra o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei.

Împreună cu Elan Schwartzenberg, în arhivele Mossack Fonseca, mai figurează încă patru persoane care au deținut calitatea de directori ai offshore-ului din Insulele Virgine care a demarat afacerea de publicitate outdoor în România. Cei patru sunt Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruță și David Rigoll, iar RISE Project a vorbit cu trei dintre ei.

„Nu pot discuta nimic despre clienții noștri. În primul rând nu e conform cu statutul profesiei mele și în al doilea rând este ilegal.”, spune Gilbert Wood acum, precizând totuși că l-a cunoscut pe Elan Schwartzenberg la sfârșitul anilor ’90.

Vlad Ruță, și el fost director în compania lui Schwartzenberg din Caraibe, explică:”Din ce cunosc eu, Gilbert Wood a fost consultant. Nu știu funcția pe care a fost el angajat. El n-a făcut, din ce știu, decât să încerce să aducă niște jucători mari de media din străinătate ca să cumpere compania de aici”.

Viorel Bîtu, alt partener al lui Schwartzenberg în offshore-ul din spatele firmei de publicitate, a demisionat din funcția de director al firmei românești de panotaj la începutul anului 2000, înainte de achiziția via Lichtenstein.

Contactat de RISE Project, Viorel Bîtu a negat orice implicare în firma lui Schwartzenberg. E posibil, spune el, ca numele să-i apară în documentele offshore, dar fără să fi știut. I s-ar mai fi întâmplat asta, susține Bîtu. 

Documentele Mossack Fonseca îl contrazic parțial: Bîtu și-a dat demisia din funcția de director la Exclusiv Media România ca să evite conflictul de interese atât timp cât o altă firmă la care el lucra făcuse due-diligence pentru afacerea cu panouri în care același Bîtu era implicat direct. Raportul respectiv a fost comandat de cumpărărorul SRL-ului, adică de holdingul miliardarului Rupert Murdoch. Viorel Bîtu este acum lider al Partidului 200 pentru București, condus de copywriter-ul Bogdan Naumovici, și va candida la alegerile locale din iunie.

Elan Schwartzenberg nu a putut fi contactat până la ora publicării materialului.

În 2000, Elan Schwartzenberg a fost acuzat de înșelăciune chiar de către partenerii săi din Marea Britanie. Ei reclamau că Schwartzenberg i-a păcălit cu un milion de dolari atunci când le-a promis că va cumpăra niște proprietăți în numele lor, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Înșelătoria s-ar fi derulat prin SRL-ul românesc (Exclusiv Site Development), controlat de Schwartzenberg printr-un alt offshore (Blue Ribbon Assets Ltd) implicat și în afacerea de panotaj. Procurorul de caz a fost Victor Ponta, iar dosarul a fost soluționat în favoarea lui Schwartzenberg, după ce englezii și-au retras plângerile.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...