ELCEN este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura Capitalei energie termică – director general

Electrocentrale Bucureşti este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică municipiului Bucureşti, la nivelul mediu de aproximativ 1400 Gcal/oră şi are asigurată funcţionarea pe păcură pentru perioadele impuse de condiţiile meteorologice deosebite, a dat asigurări, marţi, directorul general al companiei, Marcel - Octavian Nicolaescu, într-o şedinţă la care a participat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri Bogdan Badea.
Economica.net - mar, 04 aug. 2015, 17:58
ELCEN este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura Capitalei energie termică - director general

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, secretarul de stat în MEIMMMA Bogdan Badea a efectuat, marţi, o vizită de lucru la societatea Electrocentrale Bucureşti, cu scopul de vedea care este starea tehnică a instalaţiilor de la CET Vest, CET Progresu, CET Sud şi CET Grozăveşti, dar şi acela de a verifica stadiul pregătirilor societăţii pentru activitatea din sezonul rece, anunţă Agerpres.

Bogdan Badea a apreciat investiţiile făcute la CET Vest, care permit Electrocentrale Bucureşti să producă în acest punct de lucru retehnologizat în anul 2009 energie termică şi electricitate cu un randament global extrem de ridicat.

‘Producerea de energie termică şi electrică în ciclu combinat reprezintă vârful tehnologic actual. Vreau să vă încurajez să faceţi în continuare investiţii pentru că, în domeniul energetic, succesul de piaţă aparţine celor care reuşesc să ţină pasul cu tehnologia şi care sunt preocupaţi permanent de eficienţa energetică’, a spus reprezentantul MEIMMMA, în şedinţa cu managementul Electrocentrale Bucureşti.

În acest sens, el a îndemnat conducerea societăţii să apeleze la fondurile europene, iar pe lista proiectelor să le includă şi pe cele referitoare la zona recuperatoarelor de căldură de înaltă eficienţă, care ar putea duce la o reducere mai mare a consumului propriu tehnologic.

‘Orientaţi-vă către zona fondurilor europene şi pregătiţi proiecte care să fie eligibile şi care să vă permită să vă eficientizaţi activitatea folosind mai puţini bani din bugetul societăţii. Este o oportunitate de care trebuie să profitaţi şi vă încurajez să înaintaţi Ministerului Energiei o listă de propuneri şi proiecte pentru ca, împreună, să discutăm cele mai bune soluţii pentru ELCEN. Vă sugerez să includeţi şi investiţii pe zona recuperatoarelor de căldură de înaltă eficienţă care v-ar permite să reduceţi şi mai mult consumul propriu tehnologic, transformând energia termică evacuată în atmosferă în electricitate pentru propriile necesităţi’, a precizat Bogdan Badea.

În ceea ce priveşte furnizarea de servicii pentru bucureşteni în perioada de iarnă, directorul general al ELCEN, Marcel – Octavian Nicolaescu, a declarat că societatea este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică municipiului Bucureşti, la nivelul mediu de aproximativ 1.400 Gcal/oră.

‘În cazul situaţiilor meteorologice deosebite, ELCEN are capacităţi de producţie pregătite pentru suplimentarea producţiei de energie termică până la nivelul de 1750 Gcal/oră. De asemenea, ELCEN are asigurată funcţionarea pe păcură pentru perioadele impuse de condiţiile meteorologice deosebite’, a afirmat Marcel Nicolaescu.

În acest context, oficialul MEIMMMA a declarat: ‘Constat că, în ciuda dificultăţilor cu care Electrocentrale Bucureşti se confruntă pe fondul neplăţii serviciilor prestate către RADET, societatea se pregăteşte pentru sezonul rece, astfel încât locuitorilor Capitalei să le poată fi asigurată în continuare căldură şi apă caldă în iarna 2015-2016’.

ELCEN are în componenţă patru termocentrale şi o uzină de reparaţii în Bucureşti. Puterea electrică instalată în centrale este de 1.286 MW, iar puterea termică se cifrează la 5.634 MWt. Centralele au în dotare grupuri energetice în cogenerare, unele de înaltă eficienţă, precum şi agregate energetice de vârf (CAF-uri, cazane cu apă fierbinte). În 2014, cantitatea de energie electrică totală produsă a fost de 2,261 TWh, în timp ce cantitatea de energie termică livrată a fost de 4.612,163 Tcal.

Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piaţă la nivel naţional, potrivit raportului OPCOM din decembrie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...