ELCEN şi japonezii de la Marubeni Corporation fac o centrală pe gaze, în Mureş

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi firma japoneză Marubeni Corporation au semnat, marţi, contractul pentru înfiinţarea societăţii mixte S.C. Fântânele Gas Power S.A., care se va ocupa de construcţia în comun a unei centrale pe gaze de circa 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, pe amplasamentul de la Fântânele (judeţul Mureş), se arată într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 12:21
ELCEN şi japonezii de la Marubeni Corporation fac o centrală pe gaze, în Mureş

Proiectul presupune realizarea unor unităţi de producţie de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată. Noile unităţi de producţie vor fi echipate cu instalaţii care să asigure o eficienţă ridicată a ciclului, funcţionare flexibilă, pornire rapidă (circa 10 minute) şi care să genereze emisii poluante reduse. Potrivit estimărilor actuale, construcţia centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

‘Implementarea proiectului de la Fântânele, în colaborare cu Marubeni, este benefică nu numai pentru ELCEN, cât şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Flexibilitatea şi eficienţa soluţiei tehnice alese pune la dispoziţia sistemului o sursă pentru echilibrare şi capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile. Asocierea know-how-ului japonez cu experienţa românească în energetică reprezintă certitudinea implementării cu succes a acestui proiect unic în România’, a declarat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

La rândul său, Hiroshi Tachigami, preşedintele Marubeni Europower, a afirmat că Fântânele reprezintă primul proiect de investiţie al firmei japoneze în infrastructura din România.

‘Fântânele este primul nostru proiect de investiţie în infrastructura din România şi suntem încântaţi pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală şi de Est. Marubeni Europower urmăreşte să-şi extindă prezenţa în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranţa şi funcţionalitatea unei pieţe de energie care tinde către un sistem energetic independent’, a precizat Hiroshi Tachigami.

Societatea mixtă S.C. Fântânele Gas Power S.A. va fi deţinută în proporţie de 90% de către Marubeni Corporation, restul de 10% din acţiuni revenind Electrocentrale Bucureşti. Compania creată va funcţiona ca producător independent de energie (IPP).

În ceea ce priveşte finanţarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societăţii mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituţii de credit şi/ sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu terenul necesar realizării proiectului şi cu accesul la utilităţi.

Noua companie va fi înregistrată la Registrul Comerţului pe parcursul lunii august 2014, urmând să fie parcurse toate etapele necesare obţinerii închiderii financiare.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Societatea acoperă şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) şi un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul ...
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat la asigurător
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat ...
Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance, jumătate din piaţa construcţiilor apelând ...
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, marţi, că sistemul medical din România e un sac fără fund şi, ...