Elcen vrea să facă o centrală electrică nouă pe gaze în Bucureşti, pe platforma CET Sud. Cere studiu de fezabilitate

12 12. 2019
cet_sud65_700x559_49552200_62211500

Elcen a depus anunțul în data de 9 decembrie și așteaptă ofertele până la data de 20 ianuarie 2020 pentru studiul de fezabilitate „Implementarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta in cadrul CTE Bucuresti Sud”.

Valoarea estimată a studiului este de 807.000 de lei, componenta financiară contează în proporție de 40%, restul ținând de mai multe chestiuni tehnice și de experiență a celor care ofertează pentru elaborarea studiului.

Studiul de fezabilitate va arăta ce capacitate va trebui să aibă noul grup de la CET Sud, dar opinia specialiștilor din piață este că ar fi necesar un grup destul de mare, de circa 400 MW, mai ales în condițiile în care această opțiune a mai fost analizată în trecut. În plus, costurile pe MW instalat scad pe măsura creșterii capacității, iar Bucureștiul și zona Ilfovului au nevoie de surse suplimentare de generare de energie electrică.

În acest sens, în caietul de sarcini este trecută și prevederea dintr-un studiu de prefezabilitate mai vechi: “În anul 2010 s-a elaborat un Studiu de prefezabilitate, care a analizat posibilitatile d‹ acoperire a necesarului de energie termica al municipiului Bucuresti din sursele apartinand ELCEN si cresterea eficientei energetice prin implementarea unor tehnologii moderne și performante.

Varianta recomandata pentru CTE Bucuresti Sud prevedea implementarea unei instalatii moderne de cogenerare de înalta eficienta constand dintr-un ciclu combinat de cca 400 MW (TG cea. 297 MW + TA cea. 103 MW), cu turbina cu abur cu condensatie si prize reglabile”.

Totuși, pe lângă aceasă opțiune, consultantul care va realiza studiul de fezabilitate va analiza și altele: grup de 200 MWt în ciclu combinat cu functionare în cogenerare, cu turbina cu abur cu contrapresiune sau cu turbina cu abur cu condensatie si prize; grup/grupuri energetice de cca. 116 MWt în ciclu combinat cu functionare în cogenerare, cu turbina cu abur cu contrapresiune sau cu turbina cu abur cu condensatie si prize; grupuri energetice de cca. 40 MWe și 50 Gcal/h (ciclu simplu cu turbina pe gaz și cazan recuperator pe abur);

Elcen spune că noua capacitate de generare va funcționa împreună cu grupurile 3 și 4, de câte 100 MW fiecare și cu patru CAF (cazan apă fierbinte) existente.

CET București Sud este una dintre cele mai mari dar și mai vechi centrale electrice de termoficare din România, construită în 1964. A avut șase grupuri energetice cu o putere instalată totală de 550 MW, și 16 CAF-uri. Acum, mai funcționează două grupuri de 100 MW și patru CAF-uri.