Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent

Mihai Nicuţ - vin, 05 mart. 2021, 09:25
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent

Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat al companiei. Aproape 90% din profit merge spre  dividende.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 953 milioane RON, fiind mai mare cu 235 milioane RON față de valoarea din 2019.

“Creșterea EBITDA este determinată în principal de evoluția segmentului de furnizare pe fondul recuperării unor diferențe de costuri de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare și prin reversarea unor ajustări pentru deprecierea creanțelor incerte la nivel de Grup, în sumă de aproximativ 105 milioane RON, după efectuarea ajustărilor de TVA pentru Oltchim, debitor în faliment”, arată compania.

Veniturile Grupului Electrica, în 2020, s-au ridicat la valoarea de 6.501 milioane RON, reprezentând o creștere de 3,5% față de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,2%, în contextul evoluției prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul de +2,8%, a majorării cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul cu 0,4%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, anulând impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică au crescut cu 1,2%, la 3.906 milioane RON, în anul 2020. Această evoluție a fost generată în principal de segmentul de distribuție, în urma creșterii costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea, cu 28 milioane RON sau 4,2%, ca urmare a unui preț mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic mai mare comparativ cu cel din 2019.

Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică și gazele naturale achiziționate au înregistrat o creștere de aproximativ 18 mil. RON, sau 0,6%, comparativ cu 2019.

Această variație reprezintă efectul net al reducerii cu 21 milioane RON a costurilor cu energia electrică și gazele naturale și al creșterii cu 39 milioane RON a costurilor cu certificatele verzi, care nu au însă impact asupra rezultatului.

Evoluția favorabilă a costurilor de achiziție a energiei electrice se datorează reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecții pozitive a unor costuri nerecunoscute din achiziția de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv înregistrat de Electrica Furnizare.

“Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în anul 2020 au fost în linie cu așteptările, fiind realizate țintele de profitabilitate stabilite prin buget, chiar și într-un context fără precedent, creat de criza sanitară globală”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Pe lângă adoptarea unor măsuri absolut necesare pentru continuarea afacerii, în situația creată, am mizat în continuare pe creșterea eficienței operaționale și pe îmbunătățirea calității serviciilor pe care le oferim, în baza unor investiții susținute și a unor programe ambițioase de optimizare a activităților, dar și a costurilor.

Anul 2020 a reprezentat o provocare pe toate liniile de business ale Grupului. Din perspectiva liberalizării pieței de furnizare a energiei electrice, unul dintre obiectivele noastre a fost optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziției clienților în piața concurențială, în primul rând prin simplificarea fluxurilor de contractare. Totodată, ne-am diversificat portofoliul de produse, astfel încât să venim în întâmpinarea consumatorilor cu oferte stabile care reflectă obiceiurile diferite de consum, prețuri predictibile și clauze contractuale transparente. Planurile noastre strategice de dezvoltare vizează și zona de producție, în special din surse regenerabile, iar primul pas a fost deja făcut în 2020.

Finalizarea unor etape esențiale din proiectele de fuziune a celor trei companii de distribuție din Grup, precum și a celor două de servicii energetice, au reprezentat, de asemenea, obiective majore pentru anul 2020, care pe viitor vor aduce plus valoare tuturor părților interesate.

Rămânem consecvenți în ceea ce privește obiectivul nostru de a crea valoare pe termen lung pentru investitori, inclusiv prin eficientizarea continuă a activităților companiilor din cadrul Grupului Electrica, respectiv creștere anorganică, în măsura în care vor exista oportunități în piață care să fie în linie cu strategia noastră”, a mai spus Corina Popescu.

87% din profit merge în dividende

Consiliul de Administrație al companiei a avizat și va înainta spre aprobare Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut în valoare de 0,73 RON/acțiune din profitul individual al anului 2020. Valoarea totală brută a dividendelor este de 247,9 milioane RON, corespunzător unui procent de 87,5% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situațiilor financiare individuale auditate ale Electrica S.A. pentru anul 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...