Electrica a cumpărat trei proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate totală de 200 MW, de la Muntmark

Electrica a semnat trei contracte de achiziție a unor proiecte eoliene și fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 207 MW, dintre care unul are și o capacitate de stocare de 60 MW. Vânzător a fost cunoscutul Emanuel Muntmark.
Mihai Nicuţ - mie, 28 iul. 2021, 19:54
Electrica a cumpărat trei proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate totală de 200 MW, de la Muntmark

Electrica a cumpărat de fapt trei companii de proiect care dezvoltă parcurile, după cum arată societatea într-un comunicat remis Bursei. În această tranzacție, Grupul Electrica a fost asistat de o echipă de consultanți ai casei de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații împreună cu Ernst & Young, în timp ce Monsson a fost asistat de Berechet Rusu Hiriț.

“Electrica informează acționarii și investitorii că, pe data de 28 iulie 2021, a semnat, în calitate de cumpărător, cu dl. Emanuel Muntmark și cu dl. Cătălin Mrejeru, în calitate de vânzători, trei contracte de vânzare-cumpărare de părți sociale în trei companii de proiect care au ca obiect principal de activitate producția de energie din surse regenerabile”, arată compania.

Primul contract vizează „achizitia a 100% din părțile sociale deținute de vânzători în Crucea Power Park S.R.L., pentru un preț total estimat de 8.470.000 de euro. Prețul final se va determina prin ajustarea prețului total estimat în funcție de capacitatea de producție, respectiv de stocare autorizată, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual”.

Crucea Power Park S.R.L. dezvoltă proiectul eolian „Crucea Est”, cu o capacitate instalata proiectata de 121 MW și o capacitate de stocare a energiei electrice proiectată de 60 MWh (15 MW x 4h), situat în extravilanul comunei Crucea, jud. Constanța.

Al doilea contract vizează „achizitia a 100% din părțile sociale deținute de vânzători în Sunwind Energy S.R.L., pentru un preț total estimat de 1.485.000 de euro. Prețul final se va determina prin ajustarea prețului total estimat în funcție de capacitatea de producție autorizată, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual”.

Sunwind Energy S.R.L. dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 2” cu o capacitate instalată proiectată de 27 MW, situat în vecinătatea orașului Satu Mare.

Citește și: https://www.economica.net/cunoscutul-emanuel-muntmark-incepe-un-parc-fotovoltaic-gigantic-din-arad-de-700-mw-i-700-mil-euro-ar-fi-cel-mai-mare-din-romania_197464.html

Al treilea contract vizează „achiziția a 100% din părțile sociale deținute de vânzători în New Trend Energy S.R.L. pentru un preț total estimat de 3.245.000 de euro. Prețul final se va determina prin ajustarea prețului total estimat în funcție de capacitatea de producție autorizată, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual”.

New Trend Energy S.R.L. dezvoltă proiectul fotovoltaic „Satu Mare 3”, cu o capacitate proiectata de 59 MW, situat în vecinătatea orașului Satu Mare.

„Contractele prevăd achiziționarea de către Electrica a părților sociale în cele trei companii și plata prețului aferent în patru etape, structurate în funcție de stadiul de dezvoltare a proiectului și de îndeplinire a unor condiții suspensive”, mai arată comunicatul.

„Obiectivele ambițioase în materie de mediu ale Pactului ecologic european pot fi atinse printr-un efort susținut al jucătorilor din industrie. Achiziția celor 3 proiecte vine să reconfirme angajamentul Grupului Electrica în direcția dezvoltării sectorului de producție de energie electrică din resurse regenerabile, reprezentând, în același timp, un pas important în direcția implementării strategiei generale de creștere a Grupului”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica S.A.

Citește și: https://www.economica.net/enel-a-cumparat-mai-multe-firme-ale-lui-muntmark-cunoscutul-dezvoltator-de-proiecte-regenerabile_501813.html

„Suntem bucuroși să participăm împreună cu Electrica la scrierea unei file din istoria recentă a energiei regenerabile din România”, a declarat Sebastian Enache, Bussines Development Manager Monsson.

Despre Electrica

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii pentru aproximativ 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Cine este Muntmark

Emanuel Munbtmark este un personaj foarte cunoscut în piața de energie din România. Stabilit acum în Monaco și cu cetățenie suedeză, el deține direct firma Monsson, cunoscut dezvoltator de parcuri eoliene, și, mai important, de numele său se leagă construcția marilor capacități de producție din regenerabil, demers început înainte de 2010. Muntmark s-a ocupat de mai multe proiecte, pe care ulterior le-a vândut. Este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România, fiind considerat responsabil,(estimare de acum acum zece ani) de construcția a circa 900 MW instalați în parcuri eoliene. El a vândut, de exemplu, cehilor de la CEZ proiectul parcului eolian de 600 MW de la Fântânele-Cogealac din Dobrrogea (cel mai mare din România și cel mai mare parc eolian de uscat din Europa). Și tot el a vândut proiectul parcului eolian al Petrom, compania petrolieră vânzând apoi parcul după mai mulți ani de operare.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...